'Zonder voorzieningen is een dorp niet meer dan een verzameling woningen'

Gepubliceerd op: 01 januari 2023 16:01

"Barger-Compascuum is een ontzettend leuk dorp, maar ik maak me zorgen om de leefbaarheid. Steeds meer voorzieningen verdwijnen. De supermarkt is al gesloten en de huisarts is gestopt. Binnenkort gaat ook het enige café dicht. Zonder voorzieningen is een dorp niet meer dan een verzameling woningen.

Louis

Ik ben 20 jaar directeur geweest op de basisschool in het dorp. Dan leer je een dorp en haar inwoners goed kennen. Veel van de kinderen van toen wonen hier niet meer. Ze zijn verhuisd naar Emmen, Assen of Groningen of naar het Westen. Waar er 40 jaar geleden nog zo'n 300 kinderen in het dorp woonden, zijn het er nu nog maar 100. Dat doet veel met een dorp. Ik maak me daar dan ook zorgen om. Met Plaatselijk Belang Barger-Compascuum proberen we daar wat tegen te doen en hopen we het tij te kunnen keren.

De provincie voelde voor mij van alle overheden als het meest op afstand. Maar met het experiment Drenthe aan zet van het Drents Parlement heb ik een andere kant gezien. De provincie kwam letterlijk naar ons toe. Statenleden zijn hier op bezoek geweest en in gesprek gegaan met inwoners. Daarna zijn er meerdere bijeenkomsten geweest waarbij verschillende ideeën zijn ingebracht.

Samen hebben we onder de noemer Barger-Compascuum aan Zet een wensenlijstje gemaakt. Daarop staan het onderhoud van de visvijver, de aankleding van de veenvaart, meer woningen en een multifunctioneel centrum waar we als inwoners kunnen samenkomen. Barger-Compascuum aan Zet, was een goede zet. Nu we een wensenlijst hebben, kunnen we samen met anderen kijken hoe we die wensen kunnen realiseren. We zijn als dorp behoorlijk zelfredzaam. Zo is er al een groepje inwoners in gesprek met de wethouder.

Democratie is niet één keer in de 4 jaar een hokje inkleuren. Democratie betekent ook dat je als volksvertegenwoordiger luistert naar de inwoners, met poten in de klei staat en weet wat er speelt. Ik ben blij dat Statenleden naar ons toe zijn gekomen om te luisteren naar ons verhaal en onze wensen. We hebben kunnen vertellen en laten zien wat krimp met een dorp doet.

Op 15 maart zijn er weer verkiezingen voor Provinciale Staten. Natuurlijk ga ik stemmen. Ik heb nog nooit één keer overgeslagen. Ik vind altijd dat je niet mag klagen als je je stem niet laat horen. We zien allemaal wat er anders kan, bijvoorbeeld in je eigen dorp. Door onze wensen uit te spreken en samen in gesprek te gaan, kan de provincie ons daar beter bij helpen."

Louis uit Barger-Compascuum