'De stem van jongeren laten horen'

Gepubliceerd op: 01 januari 2023 16:01

"De meeste jongeren gaan met de fiets of met het openbaar vervoer naar school, naar hun werk of bijbaan of naar vrienden. Dan is het fijn dat de provincie ervoor zorgt dat dat zo goed mogelijk kan. Wij hadden in het dorp maar één bushalte. Nu is er een tweede halte bijgekomen zodat mensen makkelijker met de bus kunnen. Ook heeft de provincie het OV-knooppunt bij Gieten mogelijk gemaakt en daar een HUB gecreëerd zodat je sneller kunt overstappen op een andere bus.

Halah

Er gaat veel goed, maar er is ook nog genoeg ruimte voor verbetering. Met de Jongerenadviesraad kunnen we de stem van jongeren laten horen. Zo proberen we onderwerpen die onder jongeren leven onder de aandacht van Provinciale Staten te brengen. We vinden het fijn dat de provincie ons de ruimte heeft gegeven om de jongerenraad op te richten en ons daarbij heeft begeleid. De oplossingen van nu, zijn de problemen van morgen. Dan is het niet meer dan logisch dat we nu alvast kunnen meedenken hoe we daar mee om kunnen gaan.

Drenthe is één van de weinige provincies met een eigen Jongerenadviesraad. Dat geeft wel aan dat de inbreng van jongeren serieus wordt genomen. We zien dat er ook echt iets gedaan wordt met waar we mee komen en dat ons advies wordt meegenomen in de plannen. Soms krijgen we ook vragen van Statenleden of worden we gevraagd advies te geven.

Jongeren weten niet altijd goed wat de provincie allemaal doet. Dat wist ik zelf ook niet. En dat terwijl de provincie overal aanwezig is. Ze zorgt voor de ruimtelijke ordening, het milieu, cultuur, wegen, leuke activiteiten en het openbaar vervoer. Ook op het gebied van onderwijs doet de provincie veel. Denk bijvoorbeeld aan het mogelijk maken van de Greenwise Campus, de universiteit in Emmen. Het is fijn als je in je eigen omgeving kunt studeren, helemaal in deze dure tijden.

Er wordt veel van jongeren verwacht. Naar school gaan, sporten, werken en ook nog een beetje een sociaal leven leiden. Op veel plekken wordt er over ons gepraat, maar nog niet altijd met ons. Met de Jongerenadviesraad en door te stemmen kunnen we dat veranderen. Met jouw stem laat je je mening horen. Als je niet stemt, neem je dus eigenlijk je eigen mening niet serieus. Er zijn veel verschillende meningen en iedereen heeft zijn of haar overtuiging. Laat die vooral horen door te stemmen. Want met jouw stem heb je invloed."

Halah uit Gasselternijveen