'Een stembureau voor iedereen'

Gepubliceerd op: 01 januari 2023 16:01

Stemmen vond ik altijd maar lastig. Het was spannend, de sfeer was beladen en serieus en er kwamen veel regels bij kijken waar je rekening mee moet houden. Daardoor ging ik liever niet. Ik heb een licht verstandelijke beperking en vind het daardoor moeilijk om om te gaan met zo'n zwaarmoedige sfeer en zoveel nieuwe prikkels. En toch zit ik tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart voor alweer de derde keer op een stembureau.

Anja

Natuurlijk stem ik zelf, maar ik zit er vooral om bezoekers welkom te heten en te begeleiden. Dat doe ik samen met Helena, met wie ik speciaal voor deze dag een prokkelduo vorm. Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een licht verstandelijke beperking en iemand zonder. Twee jaar geleden vormde ik voor het eerst een prokkelduo tijdens een verkiezing, toen in het gemeentehuis van Assen. Ik zag die dag hoe leuk stemmen ook kan zijn.

Veel mensen hebben onzichtbare beperkingen. Voor hen is stemmen spannend. En als iets spannend is, blijf je vaak weg. Daarom probeer ik mensen die komen stemmen aan te spreken en op hun gemak te stellen. Ik geef altijd aan dat iemand de tijd moet nemen en dat we het graag horen als iemand hulp nodig heeft. Zo probeer ik drempels voor mensen weg te halen en hoop ik te laten zien dat het allemaal niet zo beladen is.

In het stembureau zet ik mijn eigen ervaring in om anderen te helpen, maar dat doe ik ook op andere plekken. Ik volg aan het Drenthe College de opleiding tot ervaringsdeskundige. Zo leer ik hoe ik andere mensen met een licht verstandelijke beperking kan helpen, bijvoorbeeld met taal, toegankelijkheid of als ze graag kinderen willen. Ik ben getrouwd en heb zelf twee kinderen.

Leven met een licht verstandelijke beperking betekent dat je veel dingen anders moet doen. Zo fiets ik als ik naar school ga of terug naar huis ga, altijd een flink stuk om. Fietsen vind ik lekker, maar ik doe het vooral om zo weg te blijven bij alle prikkels in het dagelijks leven. Op de meeste plekken zijn obstakels bij het oversteken, fietsen scholieren en rijden auto's en scooters. Daarom neem ik een prikkelarme route, zoals een deel van de doorfietsroute van Assen naar Groningen, De Groene As. Dat de provincie zulke initiatieven neemt, zorgt ervoor dat ik ook makkelijker mee kan doen.

Alle regels rond het stemmen zorgen ervoor dat het minder toegankelijk is. Als ervaringsdeskundige probeer ik met de provincie mee te denken hoe het anders kan. Zodat meer mensen gaan stemmen. Want stemmen is belangrijk. Het geeft je de kans om jouw mening te laten horen."

Anja uit Assen