Jongerendebatten

Drie keer per jaar vindt er in de Statenzaal een jongerendebat plaats. Het Drents Parlement vindt het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met de provinciale politiek. Tegelijkertijd willen zij ook graag horen wat jongeren in Drenthe bezig houdt. Waardevolle debatten, waaraan het parlement graag ruimte biedt!

Provinciaal Jeugddebat

De NJR (Nationale Jeugdraad) organiseert het Provinciaal Jeugddebat, waarbij enthousiaste jongeren tussen 12 en 18 jaar van alle schooltypes in debat gaan over provinciale thema's. Tijdens dit debat worden 12 jongeren geselecteerd die doorgaan naar het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Jeugddebat

Op weg naar Het Lagerhuis

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen hieraan 200 scholen uit het hele land mee. De voorrondes worden in januari en februari gehouden. De winnaars uit de provincie Drenthe spelen verder in de landelijke vervolgrondes. De finale vindt in het voorjaar plaats en wordt uitgezonden op de landelijke televisie. De organisatie ligt namens BNNVARA in handen van Het Debatbureau.

MEP-conferentie

Ieder voorjaar worden in Nederland de provinciale conferenties van het Model European Parliament (MEP) georganiseerd. In alle provincies gaan scholieren uit de bovenbouw havo/vwo gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen binnen Europa.