'De provincie kan echt wat voor je doen. Dat heb ik zelf ervaren'

Gepubliceerd op: 01 januari 2023 16:01

"Ik ben een echte Drent, voel me verbonden met de provincie. Het is hier zo mooi, we hebben overal natuurgebieden als onze achtertuin. Als we daar over 20 jaar nog zo van willen genieten, moeten we zuiniger met energie omgaan. We moeten bewuster zijn van de gevolgen van ons gedrag op de natuur en zo samen ons Drenthe mooi houden.

Nieke

Ik was altijd wel van de kachel een paar graden omhoog en lekker lang in bad gaan. Maar sinds ik moeder ben geworden, ben ik bewuster van de toekomst. De toekomst van mijn kind en alle andere kinderen. Daarom ging ik mij verdiepen in het energiezuiniger maken van onze woning. Om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de opwarming van de aarde en om te bezuinigen.

Ons huis komt uit eind jaren '70. Voor de begrippen van toen is het heel goed geïsoleerd, maar we merkten dat we veel warmte kwijtraakten. En wat je niet kwijtraakt, hoef je ook niet te stoken. Maar ja, waar begin je? Een warmtescan gaf ons een compleet plaatje en advies over wat we konden aanpakken. Zo hebben we de zolder beter geïsoleerd, net als de vloer. Het is nu echt een stuk aangenamer in huis.

Via de socials kwam ik daarna in aanraking met de campagne Gewoon Zo! Via de campagne deelt de provincie allerlei tips om energie te besparen. Het gaat dan om het veranderen van gedrag, om bewustwording. Heel inspirerend! We hadden natuurlijk al het één en ander gedaan, maar gingen door de campagne kritischer naar onszelf kijken: Hoeveel stoken we nou eigenlijk? Hoe lang staan we onder de douche?

Als je je ergens niet van bewust bent, kun je er ook niks mee doen. Via de campagne ontdekte ik bijvoorbeeld de douchetimer en het nut van het ophangen van een gordijn achter de voordeur. En nou heeft de provincie ook nog een isolatiesubsidie voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. Ik vind het fantastisch dat de provincie zulke initiatieven onderneemt. Zo maken ze verduurzamen voor iedere Drent financieel mogelijk.

Met mijn stem heb ik invloed op de toekomst van Drenthe. Ik ben dan wel inwoner van Nederland, ik voel me vooral inwoner van Drenthe. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we als inwoners gehoord worden. Met mijn stem kan ik mede bepalen hoe de Provinciale Staten eruit komen te zien en ervoor zorgen dat de provincie kan voortzetten waar ze mee begonnen zijn. Want de provincie kan echt wat voor je doen. Dat heb ik zelf ervaren."

Nieke uit Assen