Invloed hebben met het agenderingsrecht

Gepubliceerd op: 28 september 2022 14:09

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn hét moment waarop inwoners kunnen laten weten wat zij belangrijk vinden voor hun provincie. Een gegeven dat bij veel inwoners bekend is. Minder bekend is het feit dat ook ná de verkiezingen invloed uitgeoefend kan worden op de Drentse politiek. Onder deze mogelijkheden bevindt zich het agenderingsrecht.

Inwoners van Drenthe die 16 jaar of ouder zijn, hebben het recht om onderwerpen op de agenda van het Drents Parlement te plaatsen. Dat kunnen voorstellen zijn waarover het parlement een besluit kan nemen, zoals een plan, project of regelgeving. Maar het kunnen ook onderwerpen zijn waarvan u wilt dat de Statenleden erover van gedachte wisselen.

Aan het indienen van een voorstel is wel een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste is dat het voorstel gaat over een onderwerp waar het Drents Parlement bevoegdheden in heeft. Daarnaast heeft het voorstel de steun nodig van minimaal 400 inwoners van Drenthe van 16 jaar of ouder.

De drempels voor het indienen van een voorstel zijn zo laag mogelijk gemaakt. Via de website van het Drents Parlement (www.drentsparlement.nl/agenderingsrecht) kunnen inwoners hun idee aandragen en ook direct delen op hun eigen sociale kanalen. De steunbetuigingen kunnen vervolgens ook digitaal op de website verzameld worden.

Actuele voorstellen

Elbert Westerbeek is een van de inwoners van Drenthe die gebruik gemaakt heeft van zijn agenderingsrecht. Inmiddels heeft hij een tweetal voorstellen ingediend:

VisieCentrum

"Hoe geef je inwoners ook echt het gevoel dat ze ergens over mee kunnen beslissen? Vaak is alles al voorgekookt en kunnen mensen alleen hun menig geven. Maar of er iets mee gedaan wordt? Dit wil het VisieCentrum anders gaan organiseren! In een VisieCentrum kunnen inwoners van Drenthe met elkaar visie ontwikkelen en op een elkaar aanvullende wijze tot besluiten komen.

Lees meer over het voorstel voor een VisieCentrum.

Permanente inwonersraad

"Het voorstel is om via loting en natuurlijke selectie een provinciale Inwonersraad in te stellen die zelf scenario's, thema's en onderwerpen kan aandragen en gevraagd en ongevraagd advies kan geven. De inwoners worden (parttime) betaald zodat de opkomst hoog is en alle lagen van de bevolking ook de kans, mogelijkheid en motivatie hebben om eraan deel te nemen. De leden kunnen met elkaar tot een inwonersagenda komen die recht doet aan de inwoners van Drenthe en hun vragen en problemen serieus neemt.

Doel is om de inwonersagenda naast de politieke agenda te leggen om te kijken in hoeverre deze aanvullend aan elkaar zijn of juist erg van elkaar verschillen en waarom. De afstand tussen de bestuurlijke werkelijkheid en de werkelijkheid van inwoners is vaak een hele andere. De beleidskeuzes zijn nu vaak gebaseerd op een beperkt aantal opties, terwijl er vaak veel meer opties en oplossingen te bedenken zijn."

Lees meer over het voorstel voor een Permanente inwonersraad.