Young Voice Drenthe, dé stemhulp voor jongeren in aanloop naar de verkiezingen, staat nu online

Gepubliceerd op: 15 februari 2023 13:02

Vanaf vandaag staat Young Voice, dé stemhulp voor jongeren, online. Praktijkschool Assen had de primeur en vulde de stemhulp als eerste in. Met Young Voice vergelijken gebruikers hun mening over 20 tot 30 stellingen met de standpunten van de politieke partijen die in de provincie Drenthe meedoen aan de provinciale verkiezingen. De stellingen worden door middel van filmpjes met voor- en tegenargumenten kort toegelicht. Jongeren kiezen bij Young Voice zelf welke thema's ze belangrijk vinden en swipen vervolgens, net als in diverse datingapps, door de stellingen heen. De Young Voice is te raadplegen op drenthe.youngvoice.nl.

Lancering Youngvoice

Jongeren kiezen bij de start eerst de thema's die ze zelf belangrijk vinden: Landschap en ruimte; gezondheid en samenleving; kunst en cultuur; wonen, werk en geld; verkeer en vervoer en/of duurzaamheid en natuur. Afhankelijk daarvan legt Young Voice 20 tot 30 stellingen voor. Deze stellingen liggen allemaal dicht bij de belevingswereld van jongeren. In de Young Voice voor de provincie Drenthe komen onder andere stellingen voorbij over meer geld voor sportfaciliteiten, openbaar vervoer in de nacht, geld voor meer stageplekken voor mbo-studenten en campagnes over psychische problemen.

Uniek

Het unieke aan Young Voice is dat elke stelling een eigen uitlegfilmpje heeft, met daarin de huidige situatie en enkele voor- en tegenargumenten. De filmpjes worden onder andere gepresenteerd door YouTuber Bonnie Nottroth (Bij Bonnie), acteur en influencer Luuk van Leeuwen (GTST, SpangaS, @AkaLuuk). Bij elke stelling kun je swipen (naar rechts voor eens, naar links voor oneens) of de rode en groene knoppen gebruiken om je mening aan te geven.

De uitslag laat zien welke partijen het dichtst bij de gebruiker staat en met welke partij de meeste overeenkomsten zijn. Door op het logo van een partij te klikken, komt er een venster in beeld met daarin een korte tekst van de partij gericht aan jongeren plus een foto van de hoogstgeplaatste kandidaat op de lijst van die partij onder de dertig jaar oud.

ProDemos

Young Voice is gemaakt door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Young Voice bestaat sinds 2019 en is dit jaar voor het eerst beschikbaar in aanloop naar en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

ProDemos maakt ook de StemWijzer, gebaseerd op verkiezingsprogramma's van de partijen. De StemWijzer voor de provincie Drenthe staat sinds dinsdag 8 februari online. De StemWijzer is te raadplegen via Drenthe.stemwijzer.nl.