StemWijzer voor provincie Drenthe al meer dan 100.000 keer ingevuld

Gepubliceerd op: 09 maart 2023 09:03

Sinds de lancering op dinsdag 7 februari 2023 is de StemWijzer voor de provincie Drenthe al meer dan 100.000 keer volledig ingevuld. De ervaring leert dat in de laatste week voor de verkiezingen de meeste mensen gebruikmaken van de StemWijzer.

In totaal zijn de vier beschikbare StemWijzers nu meer dan 600.000 keer volledig ingevuld. ProDemos heeft naast de Stemwijzer voor Drenthe ook voor de provincies Overijssel, Noord-Brabant en Limburg StemWijzers gemaakt.

Belangrijke onderwerpen

In de StemWijzer kunnen gebruikers stellingen selecteren die ze 'extra belangrijk' vinden. Deze stellingen tellen dubbel mee in de uitslag. De top 5 van onderwerpen die door de gebruikers van de StemWijzer in Drenthe het vaakst worden aangevinkt als 'extra belangrijk' zijn momenteel:

  • Het weren van de wolf
  • Het uitkopen van boeren
  • Het aanpakken van piekbelasters stikstof
  • Een klimaat neutraal Drenthe
  • Een verdubbeling van de N34

Het minst belangrijke onderwerp is momenteel: het 'goederenvervoer over water'.

Stemhulp

Gebrek aan kennis over provinciale onderwerpen, partijen en standpunten, is voor veel mensen een reden om niet te gaan stemmen. De StemWijzer is een stemhulp die inzicht geeft in welke onderwerpen er spelen bij de verkiezingen en hoe politieke partijen hierover denken.
Jongeren in de provincie Drenthe kunnen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen ook gebruik maken van Young Voice. Deze stemhulp bevat stellingen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en in filmpjes worden toegelicht door influencers. Young Voice is te raadplegen via drenthe.youngvoice.nl.


Over de StemWijzer

De StemWijzer is ontwikkeld door ProDemos en bevat circa 30 stellingen. Alle stellingen kunnen worden beantwoord met 'eens', 'oneens' of 'geen van beide'. De StemWijzer vergelijkt vervolgens met welke partijen de gebruiker de meeste overeenkomsten heeft. De politieke partijen in Drenthe hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kan de gebruiker in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat een politieke partij van een bepaald standpunt vindt. Ook kan de gebruiker partijen eenvoudig met elkaar vergelijken.

De StemWijzer voor de provincie Drenthe is te vinden op drenthe.stemwijzer.nl.

Stemwijzer