30 Prokkelduo's actief in stembureaus

Gepubliceerd op: 09 februari 2023 16:02

Tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart zijn in maar liefst dertig stembureaus Prokkelduo's actief! Tijdens een speciale praktijkdag op vrijdag 10 februari komen de duo's samen om alvast te oefenen voor de verkiezingen.

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een licht verstandelijke beperking en iemand zonder. Deze ontmoetingen kunnen het hele jaar door plaatsvinden, maar dit jaar worden er speciaal voor de provinciale verkiezingen dertig Prokkelduo's samengesteld.

Een stembureau voor iedereen

De provincie Drenthe vindt het belangrijk dat alle stembureaus toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. Prokkelduo's helpen de provincie hierbij. Anja heeft een licht verstandelijke beperking. Tijdens de verkiezingen vormt ze samen met Helena één van de duo's: "Stemmen vond ik altijd maar lastig. Het was spannend, de sfeer was beladen en serieus en er kwamen veel regels bij kijken waar je rekening mee moet houden. Daardoor ging ik liever niet. Nu stem ik en zit ik er om bezoekers welkom te heten en te begeleiden. Zo probeer ik drempels voor mensen weg te halen en hoop ik te laten zien dat het allemaal niet zo beladen is." Lees hier het hele interview met Anja. 

Stembureau nagebouwd

Speciaal voor de praktijkdag is er een stembureau nagebouwd zodat de duo's zich alvast kunnen voorbereiden op 15 maart. Ook krijgen de deelnemers uitleg over wat de provincie allemaal doet en hoe de verkiezingen eruitzien. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma is aanwezig om alle vragen van de deelnemers te beantwoorden. 

Prokkelduo's