Benieuwd hoe stemmen tijdens de provinciale verkiezingen precies in zijn werk gaat? Volg de stappen hieronder.

1. Je krijgt een stempas

Uiterlijk 2 weken voor de verkiezing ontvang je jouw stempas. Heb je geen stempas ontvangen of ben je jouw stempas kwijt? Vraag dan een nieuwe aan bij jouw gemeente.

2. Kies een kandidaat

Bedenk voordat je gaat stemmen op welke kandidaat je wilt stemmen. Je ontvangt thuis een overzicht met alle kandidaten waarop je kunt stemmen. Twijfel je nog op welke partij je wil stemmen? Doe dan de StemWijzer en ontdek welke partij het beste bij jou past. 

3. Ga naar het stembureau

Op de website Waar is mijn stemlokaal kan je op zoek naar een stembureau bij jou in de buurt. Op deze site kan je ook zien of het stembureau toegankelijk genoeg is voor jou. Weet je waar je wil stemmen? Vergeet dan niet om je stempas en identiteitsbewijs mee te nemen. Dat kan een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsdocument zijn. Deze mag niet langer dan vijf jaar verlopen zijn.

4. Kun je niet zelf naar het stembureau komen?

Als je niet zelf kan stemmen, mag iemand anders dat voor je doen. Vul dan de achterkant van je stempas in. Geef je stempas en een kopie van jouw identiteitsbewijs mee aan de persoon die voor jou gaat stemmen.

5. In het stembureau

Lever jouw stempas in op het stembureau. Laat ook jouw identiteitsbewijs zien aan het stembureaulid.

6.Je krijgt een stembiljet

Op het stembiljet staan alle lijsten partijen die meedoen aan de verkiezing. Ook staan hierop alle kandidaten op wie je kunt stemmen.

7. In het stemhokje

Met het stembiljet en een rood potlood ga je een stemhokje in. Dat doet je alleen. Heb je vanwege een lichamelijke beperking hulp nodig bij het stemmen? Dan mag er iemand mee om te helpen.

8. Je kleurt één vakje rood

Kleur het rondje in voor de naam van de persoon op wie je wilt stemmen. Je kunt het stembiljet ook leeg laten. Dat heet blanco stemmen.

9. Lever je stembiljet in

Stop het stembiljet in de stembus. Je hebt nu je stem uitgebracht. De stembureaus sluiten om 21.00 uur. Daarna begint het tellen van de stemmen. De definitieve uitslag wordt op donderdag 23 maart bekend gemaakt op deze website. 

Stemlokaal