OGB in overall bij GZI NEXT

Gepubliceerd op: 04 februari 2020 12:02

Door weer en wind trokken leden van de commissie Omgevingsbeleid op woensdag 29 januari naar Emmen.

Op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie van de NAM vindt nu het project GZI NEXT plaats. GZI NEXT is een grootschalig samenwerkingsproject van de NAM met onder andere EMMTEC, de gemeente Emmen, de provincie Drenthe, Gasunie, EBN en New Energy Coalition. Op het 35 hectare grote terrein wordt door deze partijen gewerkt aan het realiseren van een energiehub met een mix van duurzame energiebronnen, zoals waterstof, biogas en zonne-energie. Zo moet op het terrein een zonnepark komen die energie gaat opwekken waarmee ter plekke ook waterstof geproduceerd kan worden. Doelstelling is om eind 2021 / begin 2022 alle stadsbussen in Emmen en de bus tussen Emmen en Groningen te laten rijden op waterstof die op dit terrein geproduceerd is.

Werkbezoek Next 2

In een presentatie werden de commissieleden meegenomen in de historie van de gaswinning in Emmen en omgeving, de ontmanteling van de oude gaszuiveringsinstallatie en de plannen voor de toekomstige energiehub. Daarna werden de overalls en veiligheidsschoenen uit de kast getrokken en volgde een korte rondleiding over het terrein.

Werkbezoek Next 1

De commissieleden reageerden met interesse, vragen en het uitspreken van waardering voor de bijdrage die de NAM en samenwerkingspartners met dit project leveren aan de energietransitie.