Online voorrondes Op weg naar het Lagerhuis

Gepubliceerd op: 19 februari 2021 15:02

Voor de drieëntwintigste keer gaat BNNVARA's scholieren-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Middelbare scholen uit alle provincies dingen mee om een plek in de tv-finale op NPO 2 op zondagavond 9 mei. De voorrondes in Drenthe vonden plaats op vrijdag 19 februari.

Door de coronacrisis was er dit jaar een andere opzet van de voorrondes. De voorronde vond plaats via een online programma en was te volgen op Zoom. Iedere deelnemende school had twee kandidaten afgevaardigd voor de speechwedstrijd van Op weg naar Het Lagerhuis. Coen ten Ham van het Esdalcollege kreeg de meeste punten van de scholen en won hiermee de publieksprijs. Digna Kuenen van het Dr. Nassaucollege maakte met haar speech de meeste indruk op de jury. Zij gaat door naar de landelijke voorrondes.

Op weg naar het Lagerhuis 2021

Deelnemers vrijdag 19 februari

  • Alfa College - Hoogeveen
  • Esdal College - Emmen
  • Dr. Nassau College Oost Drenthe - Gieten
  • Hondsrugcollege - Emmen
  • CS Vincent van Gogh - locatie Salland - Assen

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Drenthe en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.