search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

PvdA: "Gebruik van laagvliegroute"

De fractie van de PvdA heeft vragen gesteld over het gebruik van laagvliegroutes.

"In 2016 en 2017 heeft de Statenfractie van de PvdA vragen gesteld over het gebruik van Laagvliegroute 10. Deze laagvliegroute grenst aan het gebied waar nu de eerste windturbines zijn gerealiseerd. Vanwege de ligging van de laagvliegroute is de rij windturbines ook anders gesitueerd dat de andere rijen windturbines. Deze rij staat als enige niet parallel aan de 'diepen', maar loopt scheef vanwege de grenzen van de laagvliegroute. Oorspronkelijk liep laagvliegroute 10 anders. De laagvliegroute is verplaatst en meer richting Valthermond komen te liggen.

De Statenfractie van de PvdA heeft de afgelopen weken geconstateerd dat straaljagers buiten de grenzen van de nieuwe laagvliegroute vliegen en daarmee binnen het gebied waar nu de windturbines worden gerealiseerd. Uiteraard kunnen wij niet bepalen hoe hoog ze vlogen, maar uit de berichten die we hebben ontvangen, vliegen ze 'laag'.

De PvdA maakt zich zorgen over de veiligheid. We kunnen hierin niet voorzichtig genoeg zijn en willen de garantie dat de veiligheid is gegarandeerd. Hoe kan worden voorkomen dat er niet per ongeluk in de oude route gevlogen wordt, met alle gevolgen van dien?

De PvdA heeft over deze kwestie de volgende vragen:

  • Bent u op de hoogte dat straaljagers buiten Laagvliegzone 10 vliegen en daarmee binnen het gebied waar windturbines worden geplaatst?
  • Deelt u de zorg van de PvdA-fractie dat dit ernstige veiligheidsrisico's met zich meebrengt?
  • Bent u bereid de zorgen over te brengen naar de betreffende bewindspersonen?
  • Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat er garanties moeten komen dat de oude laagvliegroute niet wordt gebruikt en bent u bereid hiervoor op korte termijn, in verband met de bouw van de turbines, aan te dringen?

Statenfractie van de PvdA,

Peter Zwiers"

 

 

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen