search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Gast van de Staten - Eerste Kamerverkiezingen

Op dinsdag 26 mei stond Gast van de Staten in het teken van de Eerste Kamer. En dat was niet zonder reden. Deze middag om precies 15.00 uur vonden de Eerste Kamerverkiezingen plaats in alle 12 provinciehuizen. De 570 Statenleden, die op 18 maart gekozen zijn door de inwoners van Nederland, hebben op dat moment de 75 leden van de Eerste Kamer gekozen. De gasten van de Staten waren hiervan getuigen!

"Stemwaarde begrijpen is hogere wiskunde"

Statenleden Dick Dijkstra (CDA) en Ko Vester (SP) ontvingen vanmorgen de gasten op het provinciehuis. In de Statenzaal – "het hart van de democratie", aldus Ko Vester - hebben zij meer verteld over de taken van de Eerste Kamer en over hoe de verkiezingen in zijn werk gaan. Niet alle stemmen wegen bij Eerste Kamerverkiezingen even zwaar. Aan de stem van ieder Statenlid wordt een bepaald gewicht toegekend (stemwaarde), afhankelijk van het aantal inwoners van de provincie. Hoe meer inwoners een provincie telt, hoe hoger de stemwaarde is. Een foutje bij de verkiezingen, bijvoorbeeld een blauwe pen gebruiken in plaats van een rood potlood, zal in bijvoorbeeld Zuid-Holland (provincie met hoge stemwaarde) veel grotere gevolgen hebben dan in Drenthe.

Gast van de Staten 26 mei 2015
Gastheren Ko Vester (SP) en Dick Dijkstra met de gasten van de Staten.

Om te begrijpen hoe de stemwaarde werkt, heb je bijna hogere wiskunde nodig", zegt Dick Dijkstra. "Natuurlijk zien we graag dat er mensen uit Drenthe in de Eerste Kamer komen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het soms niet altijd verstandig om juist op die personen te stemmen". Dat het een moeilijke materie is, werd de gasten wel duidelijk!

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen