Dr. Nassau College Quintus wint 'Op weg naar het Lagerhuis' 2023

Gepubliceerd op: 09 maart 2023 19:03

De BNNVARA-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' is terug. In deze 25e editie van de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland werken middelbare scholieren naar een uiteindelijke tv-finale. Uit elke provincie strijden scholieren voor een plek in deze finale. Vier scholen uit Drenthe trapten dit seizoen af met een voorronde waarbij ze onder andere debatteerden met de Drentse Statenleden. De voorronde vond plaats op donderdag 9 maart op het provinciehuis van Drenthe. Uiteindelijk ging het Dr. Nassau College Quintus uit Assen er met de eerste prijs vandoor. De tv-finale is te zien op zaterdagavond 6 mei op BNNVARA op NPO 2.

Lagerhuis debat collage

De deelnemers in Drenthe waren Dr. Nassau College Quintus uit Assen, Esdal College uit Emmen, Hondsrugcollege uit Emmen en Roelof van Echten College uit Hoogeveen. Na een speechronde debatteerden de middelbare scholieren over 12 stellingen. Dit waren zowel landelijke als provinciale stellingen over onder andere of de woke-beweging een verrijking is voor de Nederlandse samenleving en of het Drents de voertaal moet worden op scholen. 

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren '90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen is in samenwerking met de Provincie Drenthe en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.