BBB: "Ambitieplan Drents Friese grensstreek"

Gepubliceerd op: 02 april 2025 09:04

Op 2 april heeft de fractie van BBB vragen gesteld over het Ambitieplan Drents Friese grensstreek.

"In 2023 is er een concept landschapsvisie gepresenteerd vanuit de stuurgroep Drents Friese grensstreek. Deze zorgde voor veel onrust en in overleg is besloten deze terug te trekken. Donderdag 6 maart had overlegorgaan Drents Friese Grensstreek een vergadering, met een ambitieplan.
Naar aanleiding van het ambitieplan hebben we een aantal vragen:

  • Kan het college van GS ons aangeven waarin dit ambitieplan verschilt van het concept plan in 2023?
  • Kan het college van GS aangeven waarom er nog geen werkgroep landbouw en participatie is? Maken we hiermee niet dezelfde fout als in 2023?
  • In het ambitieplan staat: "Op grond van het door de Tweede Kamer vastgestelde Beleidsprogramma Nationale Parken verwacht de Rijksoverheid dat onze Nationale Parken zich in de toekomst ontwikkelen als de iconen voor synergie tussen landschap, natuur, landbouw en erfgoed. Het is de intentie van de minister dat in 2030 ook alle bestaande Nationale Parken aan de nieuwe norm voldoen. Meest cruciaal voor onze regio is het tweede deel van artikel 2a; Het gebied (aan te wijzen of erkennen als Nationaal Park) omvat ten minste één aaneengesloten natuurkern van minimaal 1.000 hectare die behoort tot Natura 2000-gebied of onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland, ingebed in het daarmee samenhangende landschapsecologische- en cultuurhistorische systeem." Kan het college van GS aangeven of we hiermee niet de regie uit handen geven door te sturen op Nationale Parken en dit neer te leggen bij het Rijk?
  • Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn Nationale Parken, waar Leggelderveld officieel geen nationaal park is maar wel meelift op Drents Friese Wold en het Holtingerveld. Deze vallen onder de stuurgroep. De angst leeft dat Dwingelderveld en Drents Friese Wold en Holtingerveld een aaneengesloten natuurgebied gaat worden. Kan het college van GS aangeven of deze angst juist is? Zijn er plannen om deze Nationale Parken te verbinden met elkaar?
  • De Stuurgroep is in 2013 ontstaan. Kan het college van GS aangeven wat de missie en visie is van deze stuurgroep?
  • Hoe zorgen we voor een verdienmodel voor ondernemers nabij deze Natura2000 gebieden? Landschap in deze gebieden is juist de dynamiek agrarisch/natuur in samenhang met elkaar. Kan het college van GS aangeven of landbouw en ondernemen nog wel toekomst heeft in dit gebied?
  • De start van dit nieuwe ambitieplan begint al met een achterstand door niet van onderop te starten. Kan het college van GS de reden hiervoor aangeven?

Namens de fractie van de BBB,

Wenda Bolhuis- van Unen"