150 Drenten aan de slag met burgerberaad over wonen

Gepubliceerd op: 11 maart 2024 21:03

Het Provinciehuis in Assen vulde zich maandagavond 11 maart met 150 Drenten die aan de slag gaan met het burgerberaad. Zij buigen zich tot de zomer tijdens vier bijeenkomsten over de toekomst van wonen in Drenthe. Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning, wenste hen veel succes en benadrukte het belang van de onafhankelijkheid van het burgerberaad: "Jullie gaan met elkaar, met jullie eigen ideeën, onder professionele en onafhankelijke begeleiding aan het werk. Zonder politieke of commerciële inmenging van buitenaf."

Inwoners van Drenthe konden tot half februari een vragenlijst invullen, om hun mening te geven over de woontoekomst van hun provincie. Ruim 6.400 Drenten gaven hieraan gehoor en bijna 2.400 respondenten lieten bovendien weten graag deelnemer te willen worden van het Burgerberaad Drenthe. Daaruit zijn 150 Drenten ingeloot, die met elkaar een goede afspiegeling van de samenleving vormen. Klijnsma: "Zij praten de komende tijd over allerlei onderwerpen die te maken hebben met hoe je ook in de toekomst fijn kunt wonen in onze mooie provincie. Dan heb je het niet alleen over passend en voldoende woningaanbod, maar bijvoorbeeld ook over de leefbaarheid, recreatie en mobiliteit."

Minicollege
De eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van kennismaken met elkaar en elkaars verwachtingen, de spelregels van een burgerberaad en de inhoud van het vraagstuk. Voor het laatste kregen de deelnemers al een minicollege over wonen van Bram Klouwen, directeur Companen. "Het grootste probleem is dat mensen de woningen niet kunnen betalen, en de bouwers geen betaalbare woningen kunnen bouwen omdat de bouwkosten te hoog zijn. Dat geldt in heel Nederland. Het is een zoektocht naar creatieve oplossingen." De deelnemers kunnen zelf aangeven aan welke kennis ze behoefte hebben om tot een advies te komen. De resultaten van de vragenlijsten, inclusief de daarin doorgegeven woon- en omgevingsbehoeften, neemt het burgerberaad mee. Voor de zomer overhandigen de deelnemers het adviesrapport aan het Drents Parlement.

Beleving van deelnemers
De provincie wil graag weten wat de effecten zijn van dit burgerberaad en werkt daarvoor samen met onderzoekers van de Universiteit Twente, Tilburg University en Rijksuniversiteit Groningen. Het doel van het onderzoek is onder meer om inzicht te krijgen in hoe deelnemers aan democratische vernieuwingen zoals dit burgerberaad hun deelname beleven en welke impact dit heeft.

Meer informatie over het Burgerberaad Drenthe

 

Burgerberaad 11 maart 2024