ProDemos heeft verschillende activiteiten en materialen over de provinciale verkiezingen en waterschapsverkiezingen. Je lees ze hieronder: 

Verkiezingsgastlessen

Tijdens een verkiezingsgastles gaat een begeleider van ProDemos met de klas aan de slag. Door middel van een rollenspel leert de klas hoe de provinciale politiek werkt, waar de provincie over gaat en hoe je zelf invloed kunt uitoefenen. Niveau: HAVO / VWO, MBO, VMBO. Meer informatie over verkiezingsgastlessen. 

Provinciespel

Tijdens het Provinciespel bepalen studenten samen hoe hun provincie eruit zou zien als zij het voor het zeggen hadden. Gaat de klas voor meer streekvervoer? Meer groen? Of misschien een winkelcentrum? Tijd om samen keuzes te maken. Het Provinciespel wordt gespeeld op het provinciehuis. Niveau: HAVO / VWO, MBO, Praktijkonderwijs, VMBO, VSO. Meer informatie over het Provinciespel

Provinciespel Drenthe college
 

Verkiezingsfestival

Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos daarom op een aantal mbo-instellingen een verkiezingsfestival. Het Verkiezingsfestival bestaat uit verschillende activiteiten zoals een workshop, vraaggesprekken met politici en feestelijke activiteiten in de kantine/aula. Niveau: MBO. Meer informatie over het verkiezingsfestival. 

Scholierenverkiezingen

Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Doe daarom tijdens verkiezingstijd mee aan de Scholierenverkiezingen. Met behulp van de docentenhandleiding organiseer je samen met jouw klas verkiezingen. ProDemos verzamelt alle uitslagen en publiceert één dag voor de echte verkiezingsdag de landelijke uitslag. Niveau: HAVO / VWO, VMBO, MBO. Meer informatie over scholierenverkiezingen.

Gastles over het waterschap

ProDemos heeft in opdracht van de Unie van Waterschappen een gastles met interactief spel ontwikkeld over het waterschap. De lessen worden gegeven door gastdocenten van de waterschappen, maar je kunt met de docentenhandleiding ook de lessen zelf geven. Niveau: HAVO / VWO, VMBO, MBO. Meer informatie over waterschapgastlessen. 

Lesmateriaal over de verkiezingen

Zoek in de database van ProDemos met lesmateriaal en filter op het onderwerp 'Verkiezingen'. Je kunt ook filteren op 'Provincie', 'Waterschap' en nog veel meer onderwerpen. Ga naar de database. 

Digitale tools over verkiezingen

Met de digitale tools zoals 'Kiesstelsels' en 'Formatiespel' kun je plenair het onderwerp verkiezingen bespreken of leerlingen zelfstandig aan de slag laten gaan. Ga naar de digitale tools.