Statenleden bedwingen het Dak van Drenthe

Gepubliceerd op: 03 september 2021 12:09

Woensdag 1 september bracht een deel van het Drents parlement een bezoek aan de 'Col du VAM': dé berg van Drenthe. De top op 48 meter boven NAP werd zowel fietsend als wandelend beklommen. Wat dat betreft kunnen de Statenleden zo meedoen met het EK Veldrijden dat in november dit jaar neerstrijkt op de berg. Het stijgingspercentage is gemiddeld 10% tot een maximum van 15% en doet niet onder voor de heuvels in Limburg.

VAM berg - fiets

Ook namen de statenleden alvast een kijkje op het in het aanbouw zijnde 'Dak van Drenthe', dat straks 63 meter boven NAP zal zijn. Het 'Dak van Drenthe' is een 800 meter lange wal van bodemas, een onbewerkte grondstof afkomstig van afvalenergiecentrales. Afvalverwerker Attero legt de wal aan in samenwerking met Afvalzorg, een organisatie die onder meer gespecialiseerd is in het ontwikkelen en realiseren van nuttige en veilige bestemmingen voor voormalige stortlocaties. Ook hier komt straks een fietspad naar het plateau.

Het idee voor een fietspad op de VAM-berg is ontstaan in 2016. De provincie wilde Drenthe op de kaart zetten als fietsprovincie. Dat is inmiddels gelukt: steeds meer fietsers, zowel op de racefiets als op de mountainbike, kunnen de VAM-berg vinden. Ook de wielerprofs hebben de berg ontdekt: het NK Wielrennen heeft de berg al aangedaan en straks in november het EK veldrijden. Gehoopt wordt dat de opening van het Dak straks gepaard zal gaan met wederom het NK Wielrennen.

VAM berg - groep