Alfa College wint Drentse voorronde van Op weg naar het Lagerhuis

Gepubliceerd op: 28 februari 2020 16:02

Dit jaar gaat BNNVARA voor de tweeëntwintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland! Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel van beste debatschool van Nederland en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In Drenthe vonden op vrijdag 28 februari de voorrondes plaats. Na een aantal spannende debatrondes ging het Alfa College uit Hoogeveen er met de winst vandoor.

Op weg naar het Lagerhuis - winnaars

Stellingen

De jonge debaters hebben zich vol overgave gebogen over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld het drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese 'Green deal'. In Drenthe specifiek is er gediscussieerd over de volgende stellingen: "De provincie moet inzetten op sluiting van Groningen Airport Eelde" en "De provincie Drenthe moet alles op alles zetten voor een Drentse ijsbaan". Names het Drents parlement waren Ralph du Long, Ria Haan en Johan Moes aanwezig.

Deelnemers

Deelnemers waren leerlingen van de volgende scholen:

  • Alfa College - Hoogeveen
  • Dr. Nassau College - Gieten
  • Esdal College - Emmen
  • Hondsrugcollege - Emmen
  • CS Vincent van Gogh, locatie Salland - Assen

Op weg naar het Lagerhuis - debat

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Drenthe en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.