Vincent van Gogh wint Op weg naar het Lagerhuis

Gepubliceerd op: 04 maart 2019 18:03

Dit jaar gaat BNNVARA voor de eenentwintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel 'beste debatschool van Nederland' en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen.

In de provincie Drenthe vond de voorronde dit jaar plaats op maandag 4 maart. Na een spannende strijd ging Cs Vincent van Gogh uit Assen er met de beker vandoor. 

winnaars op weg naar het lagerhuis

De jonge kandidaten hebben zich gebogen over prikkelende stellingen. Onderwerpen die aan de orde kwamen, waren bijvoorbeeld de komst van de wolf, het toerisme uit China, de verkoop van lachgas en een eventuele vaccinatieplicht.

Deelnemers

De volgende scholen in de provincie Drenthe hebben deelgenomen aan het debat:

  • AOC Terra Eelde, Eelde
  • Esdal College, Emmen
  • CS Vincent van Gogh, Assen

Opzet competitie

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

Het ontstaan van Op weg naar Het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis' dat vorig jaar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog te zien was in een speciale reeks bij DWDD. De jongereneditie 'Op weg naar Het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug bij BNNVARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Drenthe, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren te leren debatteren, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. Aan het eind van iedere voorronde dag wordt ook de uitslag van de schaduwverkiezing voor Provinciale Staten gepubliceerd.