search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Verjaardag van de SDG's

De SDG's, oftewel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn jarig! Het is zes jaar geleden dat de wereld de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde. Om dit te vieren, zijn leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Zuid-Wester uit Zuidlaren op 23 september naar het provinciehuis gekomen om samen met gedeputeerde Tjisse Stelpstra en Statenlid Ria Haan een taartje te eten.

De leerlingen hebben dit feestelijke moment aangegrepen om de provinciale bestuurders een verjaardagskaart te overhandigen, met hierop de handtekening van zowel de leerlingen van de Zuid-Wester als de leden van de Jongeren Adviesraad Drenthe. Ze willen hiermee op symbolische wijze laten zien dat zij de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen steunen. "Samen maken we de wereld een beetje mooier."

SDG verjaardag - kaart

SDG Action Days

Op 25 september 2015 zijn door alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties zeventien duurzame werelddoelen afgesproken, de SDG's . De doelen moeten een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. De VN roept niet alleen de overheid, maar ook inwoners en het bedrijfsleven op om bij te dragen aan het behalen van deze doelen.

Elk jaar vinden er rond 25 september de zogenoemde "SDG Action Days" plaats, waarbij door het hele land activiteiten georganiseerd worden om extra aandacht te vragen voor de SDG's. Naast de feestelijke bijeenkomst op het provinciehuis in Assen, wordt op 24 en 25 september een vlaggenactie georganiseerd. Door op deze dagen massaal de SDG-vlag te hijsen, tonen organisaties, gemeenten, bedrijven, scholen en de overheid dat ze deel uitmaken van de mondiale SDG-beweging.

Drenthe eerste SDG provincie

Sinds kort mag Drenthe zich de eerste SDG provincie noemen. Op 13 juli 2021 zetten gedeputeerde Tjisse Stelpstra en Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma hun handtekening onder de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De provincie Drenthe heeft deze doelen gekozen als kompas voor beleidsontwikkeling. Stelpstra: "Wij moeten beter leren nadenken over de consequenties van onze keuzes op lange termijn. De SDG's houden ons daarbij scherp!"

SDG verjaardag - taart

Meer informatie over de SDG's vindt u op: https://www.sdgnederland.nl

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen