search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Aangekondigde noodwet maakt binnenkort een online Statenvergadering mogelijk

Volgens de huidige wetgeving kunnen gemeenteraden en de Provinciale Staten alleen stemmen als de leden fysiek in vergadering bijeen zijn. Omdat dit momenteel niet of nauwelijks mogelijk is, heeft minister Knops van Binnenlandse zaken een noodwet voorbereid. De noodwet maakt het tijdelijk mogelijk dat gemeenteraden en Provinciale Staten via een digitale vergadering rechtsgeldig besluiten nemen. De voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen zijn. De behandeling van de noodwet in de Tweede Kamer vindt naar verwachting binnenkort plaats.

Digitaal vergaderen door het Drents parlement

De komende maanden staan er belangrijke onderwerpen op de agenda van het Drents parlement. Een digitaal ('thuis') vergadersysteem biedt uitkomst om toch het politieke debat te kunnen voeren en besluiten te kunnen nemen. Momenteel wordt dit systeem getest en gekoppeld aan de Drentse vergaderpraktijk. Zodra de noodwet is aangenomen en duidelijk is wanneer de eerste volledig digitale vergadering plaatsvindt, zal dit op de website van het Drents parlement bekend gemaakt worden. Alle vergaderingen zullen zoals gebruikelijk via de livestream te volgen zijn. Op de website zal ook uitgelegd worden hoe inspraak digitaal mogelijk is.

Bovenstaande brengt met zich mee dat de commissievergaderingen die gepland stonden op 8 april verplaatst worden naar een nader te bepalen datum. 

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen