VVD en JA21: "Overlast Vechtdallijn"

Gepubliceerd op: 02 mei 2024 09:05

Op 1 mei zijn vragen binnengekomen van de fracties van VVD en JA21 over 'overlast Vechtdallijn'.

"Naar aanleiding van het recente nieuwsbericht op de NOS, RTV Oost en bij RTV Drenthe over de alarmerende toename van incidenten veroorzaakt door 'veiligelanders' in de trein tussen Zwolle en Emmen, hebben de VVD-fracties in Drenthe én Overijssel grote zorgen over de veiligheid van reizigers en treinpersoneel op dit traject. Dit kan zo niet langer! Er moeten snel passende maatregelen worden genomen om deze situatie aan te pakken.
Onze vragen:

  • Wat zijn de specifieke redenen voor de explosieve stijging van het aantal incidenten in de trein tussen Zwolle en Emmen? Het aantal B3-incidenten, waarbij reizigers gefouilleerd moeten worden vanwege zwartrijden en gebrek aan legitimatie, is dramatisch toegenomen. Uit de nieuwsberichten lijkt dit te komen doordat er geen toegangscontrole meer is op het perron. Waarom is er voor gekozen om geen toegangscontroles meer te doen?
  • Welke maatregelen zijn er sinds 2021 genomen om de veiligheid op dit traject te verbeteren? De investeringen door de provincie Overijssel en Drenthe waaronder de inzet van 'vliegende brigades', was bedoeld om de overlast aan te pakken. Wat zijn de resultaten van deze maatregelen en waarom lijkt het aantal incidenten nog steeds te stijgen?
  • Hoe kan het dat ondanks de aanwezigheid van extra veiligheidspersoneel en investeringen, de situatie niet verbetert? De provincie Overijssel geeft in een reactie aan de NOS het volgende aan: "De middelen die voor de Vechtdallijn zijn uitgetrokken, zijn er om de incidenten beheersbaar te houden." Waarom wordt er niet ingezet op het verbeteren van de situatie?
  • Wat zijn de gevolgen van deze toenemende agressie voor het treinpersoneel en de reizigers? Het aantal zware incidenten, zoals mishandeling en intimidatie, is ook gestegen. Hoe worden de medewerkers van Arriva en treinreizigers beschermd en welke impact heeft dit op hun werk en veiligheid?
  • Welke verdere stappen zijn nodig om de veiligheid op de Vechtdallijn te waarborgen? De vakbond VVMC doet een dringend beroep op de politiek om meer middelen beschikbaar te stellen. Wat zijn de concrete plannen van de provincie (s) om de situatie te verbeteren en de overlastgevers aan te pakken?

Wij vertrouwen erop dat u deze kwestie serieus neemt en zich inzet voor een veilige en aangename reiservaring voor alle treinreizigers op dit traject.
Kees Vianen, fractievoorzitter VVD Drenthe
Annigje Udinga, Statenlid VVD Drenthe
Harry Omlo, fractievoorzitter JA21"