Volt: "Verduurzaming provinciehuis"

Gepubliceerd op: 18 april 2025 15:04

Op 18 april heeft de fractie van Volt vragen gesteld over verduurzaming van het provinciehuis.

"Het provinciehuis van Drenthe is gebouwd in 1973 en in 1984 uitgebreid. In 1994 en in de periode 2009–2011 vonden renovaties plaats, waarbij bij de laatste renovatie het gebouw is aangepast aan de toen geldende eisen. Sindsdien zijn zowel de wettelijke kaders als de maatschappelijke ambities op het gebied van verduurzaming aanzienlijk verder ontwikkeld. Zo geldt sinds 1 januari 2023 de verplichting dat kantoren groter dan 100 m² minimaal energielabel C moeten hebben. Daarnaast zijn overheden op grond van de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, én hierover te rapporteren via de informatieplicht energiebesparing. Provinciale overheden hebben bovendien een voorbeeldrol in het behalen van de klimaatdoelen, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. In dat kader hebben Provinciale Staten van Drenthe in juli 2024 de Energieagenda 2024–2027 vastgesteld. Hierin staat dat in 2030 ten minste 40% van het energieverbruik in Drenthe hernieuwbaar moet worden opgewekt en dat de provincie in 2050 energieneutraal moet zijn. Tegen deze achtergrond past het dat ook het eigen vastgoed van de provincie op termijn energieneutraal wordt. In andere provincies wordt hierin al werk gemaakt van de verduurzaming van het provinciehuis. Zo zijn de provinciehuizen in Groningen en Utrecht reeds verduurzaamd, en wordt in onder meer Overijssel en Noord-Brabant actief verkend welke maatregelen genomen kunnen worden. Daarmee tonen deze provincies niet alleen hun eigen ambitie, maar geven zij ook het goede voorbeeld richting inwoners, bedrijven en instellingen.
Daarom hebben wij de volgende vragen:

  • Welk energielabel heeft het provinciehuis van Drenthe momenteel?
  • Heeft het college van Gedeputeerde Staten inzicht in de mate waarin het provinciehuis voldoet aan de wettelijke informatie- en energiebesparingsplicht zoals vastgelegd in het Activiteitenbesluit en de Wet milieubeheer?
  • Is er reeds een (meerjaren)strategie opgesteld voor het verder verduurzamen van het provinciehuis, passend binnen de doelstellingen van de Energieagenda 2024–2027 en de langetermijnambitie om energieneutraal te zijn in 2050?
  • Zo nee, is het college bereid om een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden voor verduurzaming van het provinciehuis, inclusief een analyse van de verwachte baten op het gebied van energieverbruik, CO₂-reductie en maatschappelijke uitstraling?
  • Is het college in dat kader bereid een globale financiële raming op te stellen van de investeringen die nodig zijn om het provinciehuis toekomstbestendig en energieneutraal te maken?

Namens de fractie van Volt,

Marloes Kramer-Hammenga"