search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

JA21: “drugsdumping en drugsproductie”

Op 4 maart heeft de fractie JA21 schriftelijke vragen gesteld over de toename van drugsdumping en drugsproductie. 

"Het aantal aangetroffen productielocaties van synthetische drugs in Drenthe zoals XTC en Crystal Meth is in 2020 gestegen met 300% ten opzichte van 2019. Ook was er een schrikbarende stijging van het aantal aangetroffen dumplocaties in 2020 ten opzichte van 2019, namelijk 5 maal zoveel. JA21 vindt een leefbaar platteland zeer belangrijk. Daar past deze stijgende drugsproductie niet bij. Immers, aanbod creëert vraag. Het is slechts wachten op een drugs-epidemie volgens internationale experts.

Synthetische drugs zijn namelijk verre van onschuldig. Crystal Meth is extreem giftig, verslavend en destructief. Het heeft niet voor niets de bijnaam: the Devil's Candy. Eenmalig 'experimenteren' kan een levenslange verslaving opleveren. Dat wil je mensen, gezinnen en gemeenschappen niet aandoen. JA21 wil dat mensen regie hebben over hun eigen leven.

Aangezien de laatst geplande bijeenkomst van het RIEC gepland stond op 25 maart 2020, maar deze om begrijpelijke redenen geannuleerd is (begin Corona), stelt de fractie van JA21 u de volgende vragen:

  • Gezien de stijgende problematiek en urgentie, is GS bereid op korte termijn een nieuwe bijeenkomst te organiseren van het RIEC?
  • De provincie heeft een oren-en-ogen-rol wanneer het gaat om ondermijning. Is GS bereid met de waterschappen in gesprek te gaan om de optie van het meten naar afvalstoffen van synthetische drugs bij rioolwaterzuiveringsinstallaties te onderzoeken? Dit kan immers bijdragen aan het verschaffen van een completer beeld betreffende drugsproductie. De landelijk portefeuillehouder Drugs van de politie geeft immers aan dat hij momenteel niet zeker is of de cijfers een representatief beeld weergeven.

Met vriendelijke groet,

Namens JA21,
Thomas Blinde"

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen