CDA: "Tekort aan capaciteit op het energienetwerk"

Gepubliceerd op: 20 september 2023 10:09

De fractie van CDA heeft op 19 september vragen gesteld over een tekort aan capaciteit op het energienetwerk.

'Uit eerdere berichten van o.a. DvhN en RTV-Drenthe over netwerkbeheerder Tennet en Enexis bleek dat er op meerder plekken in Drenthe sprake is van een tekort aan capaciteit op het energienetwerk.
Met name de locaties Zeijerveen, Meppel en Hoogeveen werden benoemd als locaties waar er vraag is naar aansluitingen voor grootbedrijven en winkelcentra die in hun verduurzamingsstrategie over willen stappen naar e-boilers en zonnepanelen maar waarbij er geen mogelijkheden meer zijn op het energienetwerk.
Daarover de volgende vragen:

  • Is met de uitbreiding van het stroomnet in Zuid-West Drenthe er voldoende capaciteit om de bestaande aanvragen vanuit de grootbedrijven en winkelcentra, zon- en windparken en nieuwe woningen te honoreren?
  • Is de verwachting dat deze verzwaring ook voor de verdere verduurzamingstrategie van Drenthe voldoende is of zal er nog een verdere uitbreiding in Zuid-West Drenthe noodzakelijk zijn?
  • Klopt het dat bij tekorten op het net prioriteit wordt gegeven aan nieuwe woningen boven bedrijven?
  • Heeft het College van Gedeputeerde Staten een goed beeld van de omvang van het aantal bedrijven en andere instellingen dat momenteel niet kan worden aangesloten op het net vanwege netcongestie?

Namens de fractie van CDA Drenthe
Sonja Hilgenga-van Dam'