Rondvragen vergadering Statencommissie 6 september

Gepubliceerd op: 06 september 2023 09:09

De fracties van PvdA, PVV, VVD en PvdD hebben op 6 september vragen gesteld bij de rondvraag van de Statencommissie.
 

De heer Loof van de fractie PvdA over de toekomst van het munitiedepot in Nieuw-Ballinge.

Op 14 augustus jl. toonde RTV Drenthe een item over het oude munitiedepot in Nieuw-Balinge. Op deze locatie bevindt zich o.a. een opvang voor voormalige militairen. Voor hen is het een veilige omgeving waar ze bijna dagelijks komen en aan het klussen zijn. Deze voorziening, die formeel geen zorg levert, is de afgelopen jaren o.a. vanuit de sociale agenda van de provincie Drenthe gesubsidieerd. Dit stopt per 31 december waardoor de opvang van de militairen ook zal eindigen. Het lijkt de PvdA een zeer sympathiek project en daarom vragen wij het College om te onderzoeken in hoeverre de helpende hand geboden kan worden.

Statenlid Zuiker van de fractie PvdD over de wolf in Wapse.

De Partij voor de Dieren is onaangenaam verrast om te vernemen dat er wel degelijk contact is geweest tussen provinciebestuur en gemeentebestuur van Westerveld voorafgaand aan het doodschieten van de wolf in Wapse op 9 juli. (https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15757088/provincie-wist-wel-vooraf-van-besluit-afschot-wolf) Gedeputeerde Jumelet antwoordt op 12 juli op vragen van de Partij voor de Dieren dat hij in de ochtend geen contact heeft gehad met de burgemeester. Wat de gedeputeerde dan niet meldt, was dat hij voorafgaand aan het doodschieten van de wolf, wél had gesproken met de locoburgemeester. Wij kunnen ons niet voorstellen dat gedeputeerde Jumelet (op dat moment bevoegd gezag) niet snapt dat het relevant is te melden is dat hij die ochtend wél heeft gesproken met de locoburgemeester, dus de persoon die op dat moment de functie van de burgemeester heeft overgenomen.

  • Waarom heeft gedeputeerde Jumelet op 12 juli op vragen van de Partij voor de Dieren verzuimd te melden dat er wel degelijk contact is geweest tussen de provincie en de locoburgemeester in Wapse, voorafgaand aan het doodschieten van de wolf?
  • Klopt het dat de gedeputeerde op 9 juli het bevoegd gezag over het lot van de wolf uithanden heeft gegeven? Zo ja, aan wie precies? Kan de gedeputeerde deze beslissing toelichten?
  • Wanneer kan de Partij voor de Dieren de antwoorden verwachten op de vragen die wij op 1 juli hebben gesteld?

 De heer Vorenkamp van de fractie PVV over opvolging Wolvenmotie. 

Ondergetekende heeft tijdens het reces een bezoek gebracht aan de schapenboer in Wapse die aangevallen is door een wolf. De wolf-werende afrastering voldeed aan alle door het Wolvenplan gestelde eisen, hetgeen bewijst dat deze onvoldoende bescherming bieden! Hij heeft een gesprek gehad met minister v.d. Wal van Stikstof en Natuur die blijkbaar van de Provincie Drenthe actie verwacht omdat hij te horen kreeg over de wolven:
´Drenthe moet wel opschieten´. Daarom de volgende vraag die ik wat breder stel: 

  •  22 september vorig jaar is een motie vande PVV aangenomen en daarmee door de meerderheid van PS uitgesproken dat de wolvenniet in Drenthe passen en dat overgegaan dient te worden tot beheer van de wolven zodatop zijn minst het wolvenprobleem in Drenthe sterk kan worden verminderd. Het vorige college is niet verder gekomen dan een onderzoek naar mogelijkheden en meer subsidievoor wolf-werende hekken en schadevergoedingen. Het wolvenbestand groeit ondertussen door natuurlijke aanwas met p.m. 30% per jaar en daar komt de instroom van Duitsland vooral naar Drenthe nog eens bovenop! Het wolvenprobleem wordt snel groter, er moet nu z.s.m. een concrete aanpak komen! Ziet het college dat ook? 
  • Wat doet het college en wat gaat het nieuwe college van GS doen om uitvoering te geven aan deze motie?

 Mevrouw Martens-Schuitema  van de fractie VVD over opvragen informatie wolvenpopulatie.

Als fractie hebben we vernomen dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op maandag 4 september 2023 heeft laten weten dat de beschermde status van de wolf wordt herzien. Hierbij vraagt het dagelijks bestuur van de Europese Commissie aan "lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen" om vóór 22 september 2023 actuele gegevens en informatie over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van deze verzamelde gegevens zal de Europese Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU al dan niet te wijzigen, aldus von der Leyen.

  • Is GS op de hoogte van deze mogelijkheid als ook van de deadline van 22 september 2023?
  • Is GS van plan om gebruik te maken van de mogelijkheid om de Europese Commissie van informatie te voorzien over de Drentse wolvenpopulatie en de impact binnen onze provincie?


De reacties van de gedeputeerden op al deze vragen ziet u hier