Rondvragen Statencommissie 1 november

Gepubliceerd op: 01 november 2023 10:11

De heer Dekker namens de fractie van Sterk Lokaal Drenthe over 'RES (Regionale Energie Strategie)'

'Sterk Lokaal Drenthe maakt zich grote zorgen omtrent de gevolgen van de ingezonden brief op 26 oktober aan de Tweede Kamer door de demissionaire ministers De Jonge en Jetten omtrent de voorwaarden rondom het realiseren van de RES opgave. Onder andere wordt aangegeven dat er op landbouwgrond in principe geen zonneparken meer mogen ontstaan. De gemeentelijke RES opgaven zijn helder. Door de inhoud van de brief dreigt de situatie te ontstaan dat gemeentelijke RES opgaven niet gehaald kunnen worden omdat tijdens de "wedstrijd" de spelregels worden veranderd.

Hierover hebben wij 3 vragen:
Vraag 1: Wat zijn de gevolgen voor Drentse gemeenten m.b.t. deze voorgestelde aanpassing voor de plannen omtrent de RES en voor de nog niet gerealiseerde projecten en de planologisch nog niet vastgelegde projecten?
Vraag 2: Wil de gedeputeerde de vraag bij de Tweede Kamer neerleggen of alle zonnepanelen mogen meetellen voor de RES? Dit betekent dan zowel panelen op particuliere daken, op kleine bedrijfsgebouwen, bij verenigingen en sportparken etc.
Vraag 3: Wat wordt de rol van de provincie om mogelijke problemen rondom de RES te voorkomen.'

Mevrouw Jongman namens de fractie van de BBB over 'zonneparken in natuur' 

'Op 26 oktober 2023 bracht RTL Nieuws het volgende bericht naar buiten: "'Verbod op zonneparken in weiland en natuur: 'De ruimte is schaars'". Dit naar aanleiding van de motie die is aangenomen in de Tweede Kamer jl. Dat ruimte schaars is, wisten we als BBB al. Dat hebben we ook altijd geroepen. Niet alles kan meer in de huidige omgeving en er moeten keuzes gemaakt worden. De BBB heeft dit sinds 2019 reeds aangegeven. Dit staat ook in ons verkiezingsprogramma: "Zonnepanelen op daken en landbouw-grond, blijft landbouw grond." Met dit besluit geeft de landelijke regering gevolg aan de eerdere oproepen van BBB, om de schaarse ruimte goed in te delen en niet klakkeloos alles vol te proppen met zonnepanelen.

Vragen:
- Wat is de impact van dit verbod op de te ontwikkelen visie op RO / klimaatakkoord/ energietransitie-agenda en is er nog wel ruimte op het net voor de uitzonderingen?
- Hoe interpreteert de provincie de "bedoeling dat de opwekking van zonne-energie in principe altijd in combinatie met ander gebruik van gronden plaatsvindt?"
- Hoe interpreteert de provincie de zin "Plannen die nu al in ontwikkeling zijn en afwijken van de nieuwe afspraken kunnen gewoon doorgaan?"
- Op onbenutte terreinen in landelijk gebied en landbouw- en natuurgronden verleent de Provincie geen vergunningen meer. Gaat GS actief de lopende aanvragen hierover informeren?
- Wat is de impact van het aangekondigde verbod op lokale energie-initiatieven / energiecorporaties in wording?'

De heer Van Dekken namens de fractie van het CDA over 'voorkeursvolgorde zonnepanelen' 

'Het Rijk heeft samen met de provincies, gemeenten, waterschappen en Netbeheer Nederland een voorkeursvolgorde afgesproken waarbij als laatste trede onder voorwaarden landbouw- en natuurgronden in beeld komen voor het plaatsen van zonnepanelen. Eerst moeten zonnepanelen op daken of andere bebouwing en incourante gebieden. Onze landbouwgrond blijft nodig voor voedselproductie en doorontwikkeling van de sector. De CDA-fractie is blij dat zonnepanelen niet meer als grote weides op landbouwgrond worden geplaatst maar heeft wel de volgende rondvraag:
Op welke wijze is deze voorkeursvolgorde uitvoerbaar en wat is op dit punt de stand van zaken in Drenthe?'

De antwoorden van gedeputeerde Jumelet ziet u hier

De heer Hellendoorn namens de fractie van D66 over 'aardbevingen afgelopen oktober' 

'In oktober 2023 hebben in Drenthe drie aardbevingen plaats gevonden, de laatste in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober; het lijkt om gasbevingen te gaan. Inwoners in het bevingsgebied zijn ongerust. D66 vraagt hoe de provincie burgers terzijde staat in geval van vragen, onrustgevoelens of schade. Verwijzing naar de huidige webpagina van de provincie is wat betreft D66 daarbij onvoldoende: de tekst, de opsomming van instanties en de onleesbare infographic zijn burgers niet tot hulp – dat kan beter. Is GS voornemens zich in dit dossier actief voor de inwoners van Drenthe in te zetten?'

Het antwoord van gedeputeerde Jumelet ziet u hier

Mevrouw Kleine Deters namens de fractie van D66 over 'gewasbeschermingsmiddelen'

'We hebben kennisgenomen van een (digitaal)artikel in het DvhN dd. 30 oktober jl. waarin vermeld staat dat de CvdK een advies aan het Rijk uitgebracht wil hebben op een verbod op schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.
Tevens wordt vermeld dat de provincie een bijeenkomst met het Ctgb wil beleggen. In welke brief, nota o.i.d. kunnen wij kennisnemen van dit advies? Is dit een openbare bijeenkomst en wanneer staat deze gepland?'

De heer Schoenmaker namens de fractie van Sterk Lokaal Drenthe over 'uitspraken commissaris van de Koning over gewasbeschermingsmiddelen'

'Sterk Lokaal Drenthe heeft dinsdagmorgen 31 oktober in het Dagblad van het Noorden kennis genomen van de aanbevelingen die de CvdK doet richting het provinciebestuur. De aanbeveling richting Den Haag, zo staat te lezen in de krant "aandringen op een verbod op schadelijke gewasbeschermingsmiddelen". Tevens in het stuk staat te lezen dat het CTGB (College voor de Toelating van GewasbeschermingsMiddelen) moet luisteren naar wat belangenorganisaties aan nieuwe inzichten hebben gedaan, aldus de CvdK. Volgens de fractie van Sterk Lokaal Drenthe wordt hiermee de suggestie gewekt dat het CTGB niet zorgvuldig werkt.

Hierover hebben wij 4 vragen:
Vraag 1: In hoeverre is het gewenst dat er uitspraken in de krant verschijnen die politiek gekleurd zijn, in de rol van CvdK, waarbij het onduidelijk is of het College deze uitspraken deelt en de Staten niet geconsulteerd zijn omtrent het advies.
Vraag 2: Is het advies van de CvdK, zoals verwoord in de krant, het standpunt van het college
Vraag 3: Is het college bereid op zeer korte termijn het CTGB uit te nodigen in de Staten van Drenthe om duidelijk te maken wie ze zijn, wat ze doen, hoe ze werken en hoe ze tot adviezen komen. Bij een "ja" graag een concrete toezegging qua datum.
Vraag 4: Is het college bereid om op zeer korte termijn belangenorganisatie Meten=Weten uit te nodigen om de staten van Drenthe duidelijk te maken wie ze zijn, wat ze doen, hoe ze werken en hoe ze tot adviezen komen.'

De antwoorden van gedeputeerde Otter ziet u hier