search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Rondvraag PvdD: “Aanpak eikenprocessierups”

De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd om tijdens de Statenvergadering van 20 mei een rondvraag te stellen over het gebruik van Xentari en plakstrips bij de aanpak van de eikenprocessierups.

"In de media de afgelopen weken hebben we verontrustende berichten gelezen over de bestrijding van de eikenprocessierups met biologische bestrijdingsmiddelen en plakstrips. Uit rondgang van de Partij voor de Dieren blijken deze middelen ook in het buitengebied én het binnengebied van gemeenten in Drenthe gebruikt worden.

Reden voor de Partij voor de Dieren om aan Gedeputeerde Staten (GS) te vragen in hoeverre deze middelen ook in Drenthe worden toegepast. GS is door een motie van Provinciale Staten (PS) gevraagd om de gemeenten te ondersteunen bij de aanpak van de eikenprocessierups. Gedeputeerde Bijl heeft in maart van dit jaar bevestigd dat dit gebeurt.

Van het biologische bestrijdingsmiddel Xentari is bekend dat dit ALLE rupsen op de boom doodt (ook de nachtvlinders, belangrijk bestuivers voor bloemen en gewassen), en mogelijk ook bijen, hommels en lieveheersbeestjes. En van de plakstrips is bekend dat hier ALLE kruipende en vliegende insecten en zelfs vogels en vleermuizen op vastplakken. Het gebruik van plakvallen is verboden, voor het gebruik van de plakstrips is een ontheffing van de provincie nodig.

Daarom de volgende vraag:

  • Wat is het standpunt van GS m.b.t. het gebruik van Xentari door de gemeenten in Drenthe en heeft GS ontheffing verleend aan gemeenten, organisaties of particulieren om de plakstrips te gebruiken tegen de eikenprocessierups?

 

N.B. Toelichting rondvraag:

  • Door de PS is in juni 2019 een motie aangenomen om de gemeenten te ondersteunen bij het maken van een plan van aanpak met betrekking tot de overlast van de eikenprocessierups.
  • Navraag aan gedeputeerde Bijl van maart 2020 levert op dat de provincie naar aanleiding van de motie van PS in juni 2019 samen met 4 gemeenten en Staatsbosbeheer bezig is met een plan. Zo mogelijk krijgt dit plan een provincie brede uitwerking.
  • Nachtvlinders zijn ook belangrijk zijn bij bestuiving van bloemen en gewassen.
  • Uit digitale rondgang van de Partij voor de Dieren blijkt dat in ieder geval twee Drentse gemeenten Xentari gebruikt (Coevorden, Emmen en Midden Drenthe). Hetgebruik van de plakstrips is geconstateerd in de gemeente Assen.
  • Uit onderzoek van de Vlinderstichting blijkt dat Xentari een middel dat er voor zorgt dat alle rupsen en poppen van vlinders op de eikenboom enerm gedood kunnen worden. Nederland herbergt circa 60 dagvlindersoorten en 2400 nachtvlindersoorten. Hiervan leven tientallen soorten nachtvlinders van eikenblad. Het gebruik van Xentari zal naast de eikenprocessierups ook alle soorten nachtvlinders in aantal doen dalen. Vanwege de toediening via verneveling zal het middel ook rupsen doden die in de bermen onder eikenbomen leven. Hiermee zijn ook risico's voor de volksgezondheid in het geding, zie het gebruiksvoorschrift van de fabrikant van Xentari.
  • In het Dagblad van het Noorden stonden meerdere berichten over het gebruik van plakstrips in Drenthe.

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen