Op 25 juni hebben de fracties van Partij voor de Dieren en LijstPormes vragen gesteld over de effecten van klimaatverandering op de bollenlteelt:
"Ook elders in Nederland worden er bollen geteeld, zoals bijvoorbeeld in het Rijnland. Dijkgraaf Rogier van de Sande van het Hoogheemraadschap aldaar voorspelde recent in het Leidsch Dagblad1 dat de bollenteelt in de bollenstreek mogelijk binnen twintig tot veertig jaar volledig zal verdwijnen door de gevolgen van klimaatverandering. Waterbeheerders stellen dat de bodem- en watersystemen in de regio hun grens hebben bereikt. Onze fractie heeft aan de hand van dit nieuws de volgende vragen:
- Denkt het college dat de bollenteelt ook in Drenthe op termijn mogelijk verdwijnt als gevolg van watertekort door klimaatverandering?
- Deelt het college de analyse dat hier net als in het Rijnland het bodem- en watersysteem zijn ecologische en hydrologische grenzen bereikt heeft, of zal gaan bereiken komende 10 jaar?
- Zo ja, wat betekent dit voor het huidige en toekomstige provinciale beleid ten aanzien van land- en tuinbouw? Graag toelichting.
- Heeft het college zicht op de effecten van verminderde zoetwatervoorziening en weersextremen op de economische en ecologische houdbaarheid van de bollenteelt in Drenthe? Zo ja, wat zijn deze effecten?
- Is het watergebruik van de bollenteelt bij GS in beeld? En welke effecten heeft de bollenteelt op het behalen van de wettelijk verplichte KRW doelstellingen? Graag toelichting.
- Heeft de provincie Drenthe een visie ontwikkeld over de toekomst van de bollenteelt in relatie tot klimaatadaptatie, waterbeheer en ruimtelijke ordening? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunnen wij die ontvangen?
- Worden de huidige bollenteeltactiviteiten al getoetst aan de klimaatrobuustheid en wateropgaven uit onder meer de Kaderrichtlijn Water? Zo ja, wat zijn de criteria? Zo nee, waarom niet?
- Hoe beoordeelt het college de balans tussen economische belangen van bollenteelt en de toenemende druk op het watersysteem en natuurwaarden?
- ZIjn er scenario's ontwikkeld waarin transitiepaden (zoals natuurinclusieve landbouw of functieverandering) voor deze gronden verkend worden?
- Zijn er monitoringgegevens beschikbaar over de impact van bollenteelt op grondwaterstanden, nutriëntenbelasting en bodemkwaliteit in Drenthe? Zo ja, wordt deze data actief benut voor beleidsbijsturing?
Namens de fracties vanPartij voor de Dieren en LijstPormes,
Siska Peeks
Sam Pormes"