Op 6 januari hebben de fracties van LijstPormes en Partij voor de Dieren vragen gesteld over de brief van Europese Commissie mbt milieuproblemen rondom mest en nitraatemissies.
In een brief van 13 november 2024 stelt de Europese Commissie dat Nederland te weinig doet om volksgezondheid en milieu voldoende te beschermen tegen de intensieve veehouderij. De essentie van de brief is dat de Europese Commissie benadrukt dat Nederland actie moet ondernemen om de milieuproblemen rondom mest en nitraatemissies aan te pakken, in lijn met de Nitraatrichtlijn. De Commissie:
• Erkent de voortgang in sommige voorgestelde maatregelen, zoals het verminderen van ammoniakemissies en het terugdringen van de veestapel.
• Wijst op risico's en onzekerheden, zoals de afhankelijkheid van toekomstige EU-standaarden en vrijwillige maatregelen.
• Roept op tot een stevigere aanpak, met meer zekerheid en lange termijnplanning voor boeren, terwijl milieuproblemen worden aangepakt.
• Benadrukt de noodzaak van naleving van de Nitraatrichtlijn en de voorwaarden van de derogatie, inclusief reducties in mestproductie en mestgebruik.
Kortom, de Commissie vraagt het kabinet om strengere en meer concrete maatregelen om de milieuschade door mest en nitraatvervuiling duurzaam te beheersen. Naar aanleiding van deze brief hebben wij de volgende vragen aan GS. Wij verzoeken u om uw antwoorden zo volledig mogelijk toe te lichten.
- Heeft u kennis genomen van genoemde brief van de Europese Commissie van 13 november 2024?
- Hoe beoordeelt het provinciebestuur de opmerkingen van de Europese Commissie over de noodzaak tot strengere maatregelen rond mest en nitraatemissies in Nederland?
- Welke rol speelt de provincie momenteel in het naleven van de Nitraatrichtlijn, en welke concrete stappen worden ondernomen om aan de voorwaarden van de derogatie te voldoen?
- Heeft het provinciebestuur de impact onderzocht van het verkleinen van bufferzones (van 250 naar 100 meter) op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden? Zo ja, wat zijn de bevindingen?
- Hoe garandeert de provincie dat Natura 2000-gebieden beschermd blijven tegen stikstof- en ammoniakuitstoot door landbouwactiviteiten in de directe omgeving?
- Hoe beoordeelt het provinciebestuur de risico's van toenemend mesttransport en -verwerking op ammoniakuitstoot in de provincie?
- Zijn er in de provincie plannen om de infrastructuur voor mestverwerking te versterken of aan te passen in lijn met de opmerkingen van de Europese Commissie?
- Welke aanvullende maatregelen neemt het provinciebestuur om fraude in de mestketen te voorkomen, in het licht van de opmerkingen van de Europese Commissie over risico's bij mestbeheer?
- Hoeveel capaciteit wordt momenteel ingezet voor handhaving en controle op naleving van mestregels in de provincie, en is deze capaciteit voldoende volgens het provinciebestuur?
- Hoe kijkt het provinciebestuur naar de kritiek van de Europese Commissie dat de huidige plannen voor het terugdringen van de mestproductie (via productiebeperking) onvoldoende zijn?
- Welke strategieën overweegt het provinciebestuur om de veedichtheid in de provincie structureel te verlagen, gezien de zorgen over overmatige mestproductie?
- Heeft het provinciebestuur specifieke cijfers of trends over de impact van mest en nitraat op de waterkwaliteit in de provincie, en hoe wordt deze impact aangepakt?
- Wat zijn de financiële en praktische gevolgen voor drinkwaterbedrijven in de provincie door de noodzaak om hoge nitraatgehaltes in water te zuiveren?.
- Hoe zorgt u ervoor dat de Drentse burger niet opdraait voor de kosten die worden veroorzaakt door derden, zoals de landbouwsector, om het drinkwater te zuiveren?
- Wat is de visie van het provinciebestuur op een 'hele-gebied-benadering' versus het aanwijzen van specifieke nitraatgevoelige zones in de provincie?
Namens de fracties van LijstPormes en Partij voor de Dieren,
Sam Pormes (Lijst Pormes)
Renate Zuiker (Partij voor de Dieren)