Koninklijke onderscheidingen bij afscheid Provinciale Staten 2015-2019

Gepubliceerd op: 27 maart 2019 16:03

Woensdag 27 maart heeft de provincie afscheid genomen van de 22 Statenleden die niet terugkeren in de nieuwe bestuursperiode van Provinciale Staten. Het afscheid vond plaats tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten 2015-2019. In de Statenzaal van het provinciehuis stond commissaris van de Koning, mevrouw Jetta Klijnsma, stil bij ieder vertrekkend Statenlid. Zij sprak hierbij haar waardering uit voor hun persoonlijke betrokkenheid bij de provincie en het provinciaal bestuur. Drie Statenleden ontvingen van de commissaris een Koninklijke Onderscheiding. Zij zijn hiermee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Klijnsma loofde hun jarenlange inzet als volksvertegenwoordiger.

Vertrekkende Statenleden

De volgende 22 Statenleden hebben tijdens de laatste Statenvergadering van 2015-2019 afscheid genomen van het Drents parlement: mevrouw Bakker (PvdA), de heer Baltes (VVD), de heer Berends (PvdA), de heer Van Berkel (PVV), de heer Bosch (PvdA), de heer Van Dalen (D66), mevrouw Goettsch (PvdA), mevrouw Van der Ham (Sterk Lokaal), de heer Kremers (CDA), de heer Moltmaker (VVD), de heer Neutel (CDA), de heer Oosterlaak (SP), de heer Van der Pol (SP), de heer Pottjewijd (PVV), de heer Reinders (CDA), de heer Stel (VVD), mevrouw Van der Tol (D66), de heer Tuin (D66), de heer Veldsema (CU), de heer Vester (OPD), mevrouw Weerts (VVD) en mevrouw Wollerich-Veldman (CDA).

Koninklijke onderscheidingen

Drie personen hebben van de commissaris van de Koning een Koninklijke onderscheiding ontvangen: Johan Baltes, Roelie Goettsch en Henk Reinders.

Johan Baltes (VVD)

Johan Baltes is maar liefst 12 jaar volksvertegenwoordiger geweest namens de VVD in Provinciale Staten van Drenthe. "We nemen dan ook met pijn in ons hart afscheid van het collectieve geheugen van onze Staten". Klijnsma denkt bij Johan Baltes vooral aan het woord 'voorzitter': "Je spreekt niet alleen duidelijk, men luistert ook naar je. Ook wanneer er sprake is van een spannende vergadering weet jij de aandacht vast te houden. Het is dan ook geen wonder dat je in de afgelopen 12 jaar diverse malen als Statenlid de rol van voorzitter vervulde." Zo is Johan Baltes onder meer voorzitter van de Werkgroep Verbonden partijen geweest, voorzitter van het Presidium, voorzitter van de vertrouwenscommissie voor een nieuwe Commissaris, en tot de dag van vandaag: vicevoorzitter van het Drents parlement.

Johan Baltes

Roelie Goettsch (PvdA)

Het begon voor Roelie Goettsch in de gemeente Midden-Drenthe waar zij in 1998 in de gemeenteraad zitting nam. Jetta Klijnsma noemt mevrouw Goettsch een echte volksvertegenwoordiger. Zij beschrijft Roelie als de rustige nimmer stemverheffende voorvrouw van de PvdA: "Je bent gedreven ook in je rol als volksvertegenwoordiger. Altijd op zoek naar een oplossing, welk probleem er ook op je pad komt. Met elkaar in gesprek blijven is voor jou het belangrijkste."

Naast het werk voor de fractie heeft Roelie Goettsch zich de laatste jaren sterk gemaakt voor het onderwerp 'vrouwen in de politiek'. Jetta Klijnsma vindt Roelie Goettsch een voorbeeld voor menig politiek actieve vrouw en niet alleen hier in Drenthe.

Roelie Goettsch

Henk Reinders (CDA)

Na 12 jaar raadslid te zijn geweest in Hoogeveen, maakte Henk Reinders in 2015 de overstap naar het Drents parlement. Daar nam hij zitting in de Statencommissie Omgevingsbeleid, waar hij onder meer het veelbesproken dossier FOC, het Factory Outlet Center in portefeuille had. Klijnsma geeft in haar speech aan dat Henk Reinders zeker houdt van een stevige politieke discussie, maar dat hij het – als oprechte Drent – belangrijk vindt dat de verhoudingen in de Staten goed zijn. Mevrouw Klijnsma: "Het is dan ook niet verwonderlijk dat jouw lijfspreuk, is: "Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar daarom hoef je nog geen ruzie te maken".

Henk Reinders