JA21: "Nedersaksenlijn"

Gepubliceerd op: 15 november 2022 09:11

Op 15 november heeft de fractie van JA21 vragen gesteld over de Nedersaksenlijn.

"We kiezen niet alleen voor investeringen in de Randstad, maar juist ook in de regio" aldus zowel staatssecretaris Heijnen (CDA) als minister De Jonge (CDA) over de €7,5 miljard die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uittrekt voor nieuwe wegen en openbaar vervoer. Echter, tot onze verbazing is slechts € 242 miljoen voor het Noorden (3,2%!) bestemd. Van die 3,2% gaat het leeuwendeel naar de stad Groningen. Drenthe moet het doen met slechts €21 miljoen voor infraprojecten. Dat is 0,3%!

Onze vragen:

  • Drenthe heeft onder andere het Deltaplan van het Noorden aangeleverd. Daarvoor is hard gelobbyd. Dat heeft veel tijd en geld gekost. Toch zien we daar niks van terug in de kabinetsplannen. Welke lessen trekt het college uit de tot nu toe falende lobby richting het Rijk?
  • Als College zal u ongetwijfeld de teleurstelling bij JA21 begrijpen. Zeker gezien de vele inspanningen die een ieder levert. Is het college daarom bereid een sterk afkeurend signaal af te geven aan Den Haag dat Drenthe deze derderangs behandeling niet waardeert en ook niet heeft verdiend?

namens JA21, Thomas Blinde"