search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

FvD: "omgevallen windmolen Jorwert"

Op 14 december heeft het Forum voor Democratie vragen gesteld over de omgevallen windmolen in Jorwert. 

"Zondagavond 9 december jl. is er in het Friese Jorwert een windmolen omgevallen. Deze windmolen is gelukkig op een weg terecht gekomen en is er niemand gewond geraakt. Het is overigens de tweede keer dat er dit jaar een windmolen in Friesland is omgevallen. Onderzocht wordt of de harde wind, immers was code geel afgegeven, de oorzaak is geweest van het omvallen. De omgewaaide windmolen was van het type Lagerwey die met name in de jaren 80 en 90 in Friesland en Noord Holland zijn geplaatst.

De fvd fractie uit zijn zorgen omtrent windmolens en stelt dan ook de volgende vragen aan het college.

  • Deelt de college de mening van FVD dat windmolens bestand moeten zijn tegen harde wind? Zo ja Is het college net als FVD verbaasd dat windmolens toch blijkbaar kunnen omvallen wegens harde wind?
  • In Friesland staan nog ongeveer 60 Lagerwey windmolens. Is bij het college bekend of er windmolens van dit type er zijn geplaatst in Drenthe, en hoeveel het er zijn?
  • In Friesland zijn deze windmolens op eigen grond gebouwd, hierdoor zijn de eigenaren verantwoordelijk voor onderhoud. Zijn er in Drenthe ook windmolens in particulier bezit?
  • Deelt het college de constatering dat windmolens een risico kunnen vormen voor de veiligheid?
  • Mocht uit het onderzoek blijken dat de weersomstandigheden, dus de harde wind, oorzaak is geweest van het omvallen, overweegt het college dan windmolens te plaatsen op windarme locaties?
  • Ziet het college de ironie in van het voorval in Jorwert?

Wij danken u alvast voor de schriftelijke beantwoording,

Vriendelijke groet ,

Namens de FVD Fractie

Harry Omlo"

Betrokken statenleden

H. Omlo
H. Omlo Statenlid MEER INFO

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen