De kracht van het verhaal!

Gepubliceerd op: 07 maart 2018 16:03

Woensdagochtend 7 maart barstte de ontvangstzaal van het provinciehuis bijna uit zijn voegen. Extra stoelen werden van de gang geplukt om de meer dan 100 personen die op de Statenontmoeting, onder de titel 'Drenthe slim onderweg naar morgen!?', waren afgekomen te kunnen herbergen.

Na welkomstwoorden van Statenlid Jan Luuk Stel, CdK Jetta Klijnsma en gedeputeerde Henk Brink kregen de aanwezigen een presentatie van econoom en futuroloog Peter van der Wel. Met veel verbeelding hield hij z'n gehoor voor dat we lijden aan een 'hier en nu bijziendheid'. "We overschatten de korte termijn en onderschatten de lange termijn." Zijn geloof in de toekomst lijkt, op basis van exponentiële groei in computerkracht en zonne-energie, schier eindeloos. Voor Drenthe lijkt een zonnige toekomst vol zelfrijdende auto's, afstanden en voorzieningen weggelegd.

Statenontmoeting innovatie - groepsfoto

In het verhaal van Mark Frequin, DG-mobiliteit van I&W, stond Drenthe en het grootste deel van Noord-Nederland wat minder centraal. De mobiliteit van personen concentreert zich vooral rondom de steden met name in de Randstad. Het vervoer van goederen concentreert zich vooral rondom een goede west-oost ontsluiting van de Rotterdamse haven. Voor Drenthe zag hij de paradox dat de meeste mensen in Drenthe zich per auto verplaatsen terwijl ruimte en schone lucht juist de pluspunten van Drenthe zijn. De N-wegen zijn volgens Frequin het meest onveilig en daar heeft Drenthe er veel van, daar ligt een opgave vooral ook voor Drenthe.

Onder de bezielende leiding van Marije van den Berg ging het in de dialoog met een panel van tal van belanghebbenden allereerst om de belangen en behoeften. Hierdoor ging het niet zozeer over (vaste) stellingnames. De crux van de dialoog werd min of meer verwoord door Peter van der Wel die stelde dat het niet zozeer maatregelen zijn die richtinggevend zijn voor de toekomst maar "een verhaal, een mythe, een gedeeld beeld over de toekomst die in gesprek met anderen tot stand komt". Die handschoen is door Jan Luuk Stel opgepakt door te stellen dat vanuit de Commissie van Onderzoek aan deze oproep zeker een vervolg wordt gegeven.