Partij voor de Dieren en LijstPormes: "PAS-melders"

Gepubliceerd op: 01 mei 2024 11:05

Op 1 mei hebben de fracties van Partij voor de Dieren en Lijst Pormes vragen gesteld over PAS-melders.

"Het lukt maar zeer moeizaam om PAS-melders te legaliseren. Dat blijkt uit voortgangscijfers die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in een brief aan de Tweede Kamer noemt. Ze maakt daarom werk van alternatieve manieren om de problemen van PAS-melders op te lossen. In de voorjaarsnota zet het demissionaire kabinet 215 miljoen euro in voor de opkoop van boerenbedrijven. Het geld was eigenlijk bedoeld voor het helpen van PAS-melders, maar het lukt de overheid niet om deze bedrijven, die sinds 2019 zonder vergunning zitten, te legaliseren. Geld dat daarvoor in 2023 was uitgetrokken, wordt daarom nu overgeheveld naar de opkoop van boerenbedrijven.
Het legaliseren van zo'n PAS-meldersbedrijf blijkt een hele puzzel. Voor een vergunning moet namelijk duidelijk zijn dat de stikstofuitstoot van een bedrijf geen schade aan de natuur veroorzaakt. Omdat op veel natuur al te veel stikstof neerkomt, kan er geen grammetje meer bij. Om ervoor te zorgen dat er snel weer vergunningen kunnen worden uitgegeven aan bedrijven, moet de stikstofuitstoot naar beneden, juist op die overbelaste natuurgebieden.
In 2025 moeten boerenbedrijven zonder vergunning voldoende stikstofruimte hebben gekregen van het Rijk zodat ze aan de regels voldoen. Zonder natuurvergunning zijn de activiteiten van PAS-melders in strijd met de wet. Het is dan aan de provincie om daartegen op te treden. Eerder heeft de rechter Provincies tot medio 2025 de ruimte gegeven om af te zien van handhaving tegen activiteiten van zogenoemde PAS-melders. Maar dan moeten zij wel motiveren dat er een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert dat het stikstofbeleid waarmee de twaalf provincies hun natuurgebieden willen beschermen, schromelijk tekort schiet. De provinciale plannen zijn te vaag en te vrijblijvend om de landelijke natuurdoelen te halen, stelt een nieuwe wetenschappelijke analyse. Naar aanleiding hiervan hebben onze fracties de volgende vragen voor GS.

  • Hoeveel PAS-melders komen door deze nieuwe situatie in de problemen door in 2025 zonder vergunning te zitten?
  • Is het College voornemens hierop te handhaven. Zo ja op welke wijze? Zo nee, waarom niet? 
  • Op 31 mei 2023 heeft de fractie van de Partij voor de Dieren u vijf vragen gesteld met betrekking tot rechtszaak MOB en PAS-melders. Kunt u ons volledig inzicht verschaffen wat u sedertdien aan maatregelen en beleid heeft genomen om de PAS-melders tegemoet te komen. Zo nee, waarom niet?
  • Kunt aangeven hoeveel PAS-melders sedertdien zijn gelegaliseerd? 
  • Er wordt 215 miljoen euro voor de opkoop van boerenbedrijven begroot. Op welk deel daarvan legt de provincie Drenthe een claim? En hoeveel boerenbedrijven bent u voornemens op te kopen?

Sam Pormes, LijstPormes
Siska Peeks, Partij voor de Dieren"