search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_d66___pvv_301750

Statenleden overbruggen verschillen Noordoost-Nederland en Nedersaksen

Donderdag 22 november bracht een delegatie van Statenleden uit Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel een bezoek aan de Nedersaksische Landtag. De Statenleden waren te gast bij een vergadering van de Commissie voor Bonds- en Europa-aangelegenheden en Regionale Ontwikkeling (AfBuEuR).

In de file

Vanuit twee punten, Groningen en Emmen, werd naar Hannover afgereisd. De bus vanuit Groningen kwam even voor Hannover voor wegwerkzaamheden te staan en kwam een half uur later aan. Wat bij de Groningse commissaris van de Koning de uitspraak ontlokte dat de infrastructuur tussen Groningen en Hannover nog verbetering kon gebruiken! Na een woord van welkom zette Bernd Buseman, vicevoorzitter van de Landtag, de toon van de middag door een pleidooi te houden voor een verlenging van de Interreg gelden, een spoedig herstel van de Friesenbrücke (spoorbrug over de Eems) en voor wederzijdse erkenning van elkaars opleidingen.

Vakkrachten

Voor de middagpauze spraken de Statenleden met de Duitse parlementsleden over de erkenning van diploma's. Verschillen in schoolsystemen staan een soepele erkenningsprocedure voor diploma's in de weg. Zo is er in Duitsland een duaal leersysteem, waarbij leren en werken, 'meester en gezel', een rol spelen. Nederland is schoolser en meer op prestatieniveau gericht. Voordat iemand in Duitsland een bepaald beroep mag uitoefenen zijn er bijzondere kwalificaties vereist, die niet aansluiten bij de kwalificaties van een Nederlands diploma. Met als gevolg dat bijvoorbeeld op de Meyerwerf in Papenburg weinig Nederlandse beroepskrachten rondlopen. Toch worden er behoorlijke stappen gezet. De samenwerking ten aanzien van stages verloopt bijvoorbeeld steeds beter. Zo werkt de Rijksuniversiteit Groningen samen met het Oldenburgse ziekenhuis.

Werkbezoek Landtag

Betere verbindingen

Na de middagpauze stond het programma in het teken van spoorlijnen en autosnelwegen. Wat behoorlijke commotie opleverde, was de reparatie Friesenbrücke die enkele jaren geleden ernstige schade heeft opgelopen. De brug is van cruciaal belang voor de gewenste Wunderline van Groningen via Oldenburg naar Bremen. Waar van Noord-Nederlandse zijde tegenaan wordt gehikt, is dat de brug past op z'n vroegst in 2024 gereed zal zijn.

Marco Graf, directeur van de Kamer van Koophandel in Osnabrück, gaf aan dat wat hem betreft vanuit Nedersaksen te weinig wordt geïnvesteerd en geprioriteerd in de verbindingen met het Westen. De treinverbinding tussen Hannover en Amsterdam is van 6 uur en 16 minuten in 2005 vertraagd naar 6 uur en 34 minuten in 2018. Voor Statenleden uit Drenthe was met name het goede nieuws over de verbreding van de autoweg E 223 tussen Meppen en Cloppenburg. De verbreding zorgt voor een snellere en veiligere autoweg tussen de grensregio Emmen en Bremen.

Resolutie

De dag stond bovenal in het teken van samen enerzijds problemen erkennen en aanpakken, anderzijds kansen zien en benutten. Om het pleidooi op punten van de Interreg, spoorverbindingen en wederzijdse diplomaerkenning kracht bij te zetten, heeft de commissie AfBuEuR, 'met instemming van de gasten', een resolutie daarvoor aangenomen. Commissaris Paas bedankte de commissie met een mand vol streekproducten uit geheel Noordoost-Nederland en nodigde de Nedersaksische Landtag graag uit voor een tegenbezoek.

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen