search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_d66___pvv_301750

Blik over de grens....dat löpt!

"Maandag 3 september bracht een fikse delegatie van Drentse en Groninger Statenleden een bezoek bij de collega's van Kreis Emsland. Aanvankelijk was een niet nader te benoemen smal deel van de delegatie het spoor bijster in Zuidoost Drenthe,  waarbij naar het schijnt al zigzaggend aan weerskanten van de 'grup' het Heimatshaus in Twist alsnog werd bereikt.

Ohne Grenzen

De volledige groep vervolgde de weg naar het wat sober aandoende equivalent van het provinciehuis in Meppen. Daar werd de groep welkom geheten door Landrat Winter, een doorgewinterde politicus die al sinds 1991 in het Emsland de scepter zwaait. Winter memoreert de behoorlijke stappen die zijn gezet in het slechten van de grenzen tussen de Noordelijke buurregio's. En op vele punten, zoals opleidingen en arbeidsmarkt, is het nog steeds een kwestie van de lange adem. Namens de Groningse en Drentse Staten nam Harm Henk Veldsema het woord die vooral er op aandrong om als grensregio gezamenlijk in Den Haag en Hannover de kansen van de regio onder ogen te brengen

 

Emsland 2

Overeenkomsten en verschillen

Aan de hand van de presentatie van Ilona Heijen van de Eems Dollard Regio werden de verschillen in het politieke systeem en cultuur onder de loep genomen. Aan Duitse zijde wekten vooral de benoemingen door de kroon en de rol en positie van de burgemeester en wethouders vraagtekens op. In Duitsland worden meer functies rechtstreeks gekozen. Over gezamenlijke prioriteiten werd vooral de demografische ontwikkeling, vergrijzing en de vraagstukken over gezondheidsvraagstukken die eruit naar voren komen. Opvallend is dat Emsland in tegenstelling tot grote delen van Noord-Nederland nog steeds groeit qua bevolking en een relatief lage werkloosheid kent. Emsland kent veel kleine (familie-)bedrijvigheid en is bijvoorbeeld voor de autofabrieken een belangrijke toeleverancier. Ronduit trots is het Emsland op bijvoorbeeld de Meyer werf in Papenburg, waar binnenkort het grootste cruiseschip ooit in Duitsland van de helling gaat.

Energiereus Emsland

Bij het bezoek aan het aardolie- en aardgasmuseum werd duidelijk dat Noord-Nederland bepaald niet het patent heeft op het zijn van energieleverancier. Nog zo'n 8 ton aan olie per jaar uit de grond gehaald. Weliswaar nog winstgevend, maar in de totale energiebehoefte nog vrij gering. Maar daar houdt het zeker niet mee op. Want het Emsland heeft z'n bakens stevig verzet. Want na het veen, olie, gas en kernenergie is intensief ingezet op bio- en windenergie. Waarbij het voor geheel Duitsland het doel is om in 2050 in 60% hernieuwbare energie te voorzien, in Emsland is dit op dit moment al 130%!

Evenals aan de Nederlandse kant heeft windenergie de nodige discussie opgeleverd. Tegelijk is, naar eigen zeggen, het draagvlak wel verbreed doordat bij windenergie via burgers coöperaties vorm heeft gekregen. Tegelijk is er wel bijgezegd dat nu 1,52% van het Emsland door windmolens in beslag is genomen, de grens wel in zicht komt (overigens wordt een deel van de molens juist wel in het zicht van de grens geplaatst...).

Emsland 3

Paradepaardje

Als laatste mogelijk nieuwe paradepaardje voor grensoverschrijdende samenwerking in energie is het inductief laden. Voor de leek: dit lijkt op de lader van de elektrische tandenborstel maar dan toegepast op een e-bike of auto. Geen gedoe meer met stekkers maar de elektrische auto op de oprit (met inductieve lader) en het geheel wordt contactloos opgeladen. Dit heeft een voordeel voor de gebruiker en bespaart de batterij/accu. Hiervoor wordt aan weerskanten van de grens behoorlijk innig samengewerkt.

Emsland 4

Na het dankwoord van Harm Henk Veldsema waarbij hij de vurige wens uitsprak dat voor nu en in de toekomst aan beide kanten van de grens over de grensoverschrijdende samenwerking op z'n Nedersaksisch wordt gesteld: dat löpt!"

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen