search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_d66___pvv_301750

"Een heel gave ervaring"

Op maandag 2 december is het woord in de Statenzaal van het provinciehuis in Assen niet aan de Drentse Statenleden, maar aan zo'n 40 jongeren die meedoen aan het Provinciaal Jeugddebat.

De jongeren tussen de 12 en 18 jaar debatteren tijdens het jeugddebat met verschillende leden van het Drents Parlement. De provinciale politiek beslist veel voor jongeren en vindt het daarom belangrijk dat ook zij een kans krijgen om hun stem te laten horen.

Het jeugddebat wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad (NJR). Tim van der Spoel (17) uit Emmen deed vorig jaar - samen met zijn school het Hondsrug College uit Emmen - mee aan het debat. "Ik vond het een heel gave ervaring", blikt hij terug. "Echt een verrijking. Het is leuk om te zien wat een politicus allemaal doet en om mee te kunnen praten over verschillende onderwerpen. Veel jongeren hebben een slecht beeld van de politiek. Ze voelen zich niet gehoord en denken dat politici niet openstaan voor hun ideeën. Als je deelneemt aan het Provinciaal Jeugddebat zie je dat dat anders is", vertelt de jonge debater.

Tim van der Spoel - Jeugddebat

Samen met verschillende andere Drentse jongeren deed hij ook mee aan het Nationaal Jeugddebat. Daar werd hij naar aanleiding van zijn bijdrage aan de provinciale editie voor uitgekozen. "In april mochten we met jongeren uit heel Nederland naar Den Haag om daar in debat te gaan over jongeren en politiek. Hoe vaak kom je nou in de Tweede Kamer en hoe vaak mag je plaatsnemen in zo'n blauwe stoel? Dat was heel gaaf. Een ervaring die niet veel mensen meemaken."

De Emmenaar zet zich nu in om zoveel mogelijk medeleerlingen te laten deelnemen aan het jeugddebat. "Ik kan het echt iedereen aanraden. Kijk wat voor gave kansen ik door mijn deelname heb gekregen. Dat gun ik andere leerlingen ook."

Gerelateerd nieuws

Nieuws 27 november 2019

Jongeren laten hun mening horen bij het Provinciaal Jeugddebat

Op maandag 2 december gaan zo'n 40 jongeren in debat met de Statenleden uit hun provincie tijdens het Provinciaal Jeugddebat Drenthe. Alle jongeren uit de provincie die vmbo, havo, vwo of mbo doen, krijgen hier de kans om te laten zien wat zij belangrijk vinden. Lees verder in: Jongeren laten hun mening horen bij het Provinciaal Jeugddebat MEER

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen