Wat wil Drenthe: Rust, natuur en ruimte of nog meer dagjesmensen?

Gepubliceerd op: 08 mei 2018 09:05

"Drenthe: dat is rust, natuur en ruimte. Toch? Of moet er meer ruimte komen voor de boeren, voor het TT-circuit en voor grote festivals? Over dit soort vragen gaat de provincie met de inwoners in debat.

In Westerbork komen de vraagstukken van Drenthe goed samen. Als vliegen op de stroop komen de toeristen af op de mooie omgeving en de horeca en recreatiebedrijven. Die doen dan ook goede zaken. Niet alle inwoners zijn daar altijd blij mee. Van de rust en de ruimte, die Drenthe zo aantrekkelijk maken, blijft op hoogtijdagen niet veel over.

Westerbork staat model voor heel Drenthe

De provincie heeft Westerbork ook niet voor niets uitgekozen voor een debat op woensdag 16 mei over de toekomst van Drenthe en wil met zo veel mogelijk inwoners bespreken waar het met het gebied naar toe moet. "We gaan het over heel Drenthe hebben, maar wat in Westerbork speelt, is een goed voorbeeld van waar andere dorpen ook mee worstelen'', zegt Statenlid Roy Pruisscher (ChristenUnie). Samen met Statengriffier Simone Buissink probeert hij met de inwoners van Drenthe in gesprek te raken over de toekomst van de provincie. Dit is belangrijk, omdat Provinciale Staten, het Drents parlement, zich in het najaar uitspreekt over een nieuw plan voor de inrichting van de provincie.

Natuur is mooi, maar koffie met gebak hoort er bij

,,We willen daarom weten hoe mensen aankijken tegen hun provincie, wat ze de belangrijkste kwaliteiten vinden en hoe we daar mee moeten omgaan'', zegt Buissink. ,,Dat de natuur heel belangrijk is in Drenthe zal iedereen bevestigen. De vraag is wel hoe we daar mee omgaan. Je wilt ook van de natuur kunnen genieten, dus heb je wandel- en fietspaden nodig. Atb'ers willen op hun manier van de natuur genieten. Mensen willen een kopje koffie en een stukje appelgebak nuttigen, dus willen ondernemers een café starten. Maar al die voorzieningen tasten de natuur aan. Dus de vraag is hoe ver je daarmee wilt gaan.''

Een ander vraagstuk is of Drenthe alleen maar een vrijetijdsprovincie moet zijn. ,,Boeren moeten hier toch ook hun boterham kunnen verdienen en zij kunnen niet altijd uit de voeten met de beperkingen die het natuurbehoud hun oplegt. Voorzieningen als scholen en instellingen moeten bereikbaar zijn en dat legt ook beslag op de ruimte.''

Formule 1 naar Assen

Drenthe heeft evenementen die op gespannen voet staan met rust en ruimte. Denk aan de TT, en de inspanningen om de Formule 1 races naar Assen te halen. Volgens Pruisscher worden de resultaten de gespreksronde met de bevolking betrokken bij het besluit in oktober over Drentse inrichtingsplan.

Eerste voorbeeld

Pruisscher is voorzitter van de Statencommissie maatschappelijke verandering. Die zoekt nieuwe manieren om inwoners te betrekken bij het bestuur. Het Drents Debat is daarvan een eerste voorbeeld.

Het debat is woensdag 16 mei vanaf 19.00 uur in zalencentrum Meursinge, Hoofdstraat 48 Westerbork. Wie om 18.00 uur komt, kan een broodje en een kopje soep mee-eten. Dit kan kenbaar gemaakt worden door een mailtje te sturen naar statengriffie@drentsparlement.nl"

Hilbrand Polman, journalist Dagblad van het Noorden