Nieuwsbrief #01 Bekijk de webversie
Nieuwsbrief #1
Maart 2024
www.burgerberaaddrenthe.nl
Burgerberaad Drenthe - Wonen
“Ik hoop dat er een briljant idee wordt geboren”
“Ik heb er veel zin in”, “Ik vind het fantastisch dat ik hierover mee mag denken”, “Ik hoop dat er een briljant idee wordt geboren.”

Tijdens de eerste bijeenkomst van het burgerberaad in het Provinciehuis in Assen klonken 11 maart veel enthousiaste geluiden van de deelnemers. Op de vraag van voorzitter Frithjof de Haan wie er zin in had, gingen alle handen omhoog. Deze groep van 150 Drenten, in de leeftijd van 16 tot boven de 80, buigt zich tot de zomer in vier bijeenkomsten over de vraag: ‘Wat vinden jullie belangrijk voor de toekomst van wonen in Drenthe?’

Mooie mix
Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning, verwelkomde de deelnemers in de Statenzaal van “hun provinciehuis”.  “Er zit hier vanavond een hele mooie mix van mensen in de Statenzaal. U bent een prachtige dwarsdoorsnede van de samenleving in Drenthe. Het is een groot cadeau voor ons én voor Drenthe dat u allemaal uw tijd en energie hieraan wilt besteden. Op 10 juli zitten hier 43 Statenleden die uw adviesrapport krijgen. Zij kunnen daar samen met de gedeputeerden hun voordeel mee doen bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Woonagenda. Dank daarvoor!”
Fenneke Mensen-Maat en Frithjof de Haan
“Een burgerberaad kan een keer echt de diepte ingaan over één onderwerp."

De diepte ingaan
Ook Statenlid en voorzitter van de werkgroep Verbindend Besturen, Fenneke Mensen-Maat, was samen met een aantal andere Statenleden aanwezig bij de introductie. Ze kijkt uit naar de adviezen van het burgerberaad. “Een burgerberaad kan een keer echt de diepte ingaan over één onderwerp. Ik hoop dat er out of the box-ideeën naar voren komen, waar wij als Drents Parlement nog nooit aan gedacht hebben. En waar wij júist op zitten te wachten.” Na dat gezegd te hebben, verlieten de politici de zaal om het burgerberaad zonder beïnvloeding van buitenaf zijn werk te laten doen. De uitvoering van het burgerberaad is in handen van het onafhankelijke onderzoek- en adviesbureau Moventem.
Minicollege over wonen: “De koopkloof is groot”
Deze eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van kennismaken met elkaar, elkaars verwachtingen, de spelregels van een burger-beraad en de inhoud van het vraagstuk.

Voor het laatste kregen de deelnemers een minicollege over wonen van woon-deskundige Bram Klouwen, directeur Companen. "Het grootste probleem is dat mensen de woningen niet kunnen betalen, en de bouwers geen betaalbare woningen kunnen bouwen omdat de bouwkosten te hoog zijn. Het is een zoektocht naar nieuwe, creatieve oplossingen. Mensen moeten een fatsoenlijk huis kunnen krijgen tegen een fatsoenlijke prijs. Maar een betaalbaar huis is bij wijze van spreken een plaggenhut, en dat willen we niet. We hebben kwaliteitseisen geformuleerd waaraan huizen en wijken moeten voldoen.”

Wooncarrière
Klouwen nam zijn publiek mee in de verschillende wooncarrières van mensen in steden en dorpen. “In de stad begint een starter in een flatje, gaat vervolgens naar een rijtjeshuis, een hoekwoning, een vrijstaande woning en vestigt zich ten slotte in een appartement. In een dorp is die verhuisketen veel korter. Mensen stromen veel sneller door naar hun eindwoning. Dus wat bouw je dan voor starters? Maar niet alleen starters hebben het moeilijk, ook de ouderen."
"Een koopwoning in Drenthe kost gemiddeld 350.000 euro." 

In Drenthe wonen meer ouderen dan in de rest van Nederland. “Veel mensen hier hebben een koopwoning. Op een gegeven moment willen ouderen door naar een meer toegankelijke woning. Die zijn er maar beperkt, dus stagneert de doorstroming.” Klouwen geeft aan dat we het voor een belangrijk deel moeten doen met de huizen die er al staan. Starters willen wel een huis kopen maar de koop-kloof, de kloof tussen mensen die wel of geen huis kunnen betalen, is groot. “Die is in 40 jaar niet zo groot geweest als nu. Een koophuis in Drenthe kost gemiddeld 350.000 euro."

Wat past bij de toekomst?
Hoe willen we straks wonen? In flexwoningen, knarrenhoven of delen we onze huizen met de kinderen? En hoe helpen we op een creatieve manier de starters? Een belangrijke factor daarbij is de inrichting van de provincie. “Want we willen alles; betaalbaar en duurzaam wonen, voorzieningen in de wijk, parkeren voor de deur, natuur, zorg en openbaar vervoer overal beschikbaar. Maar de ruimte is beperkt. Dus wat vindt het burgerberaad het allerbelangrijkst? Daar kunt u de politiek bij helpen!” 
Kiezen op de ‘themamarkt'
De deelnemers konden op de ‘themamarkt’ aangeven welke thema’s zij belangrijk vinden om verder uit te werken.

Ze kregen daarvoor stickers die ze konden verdelen over de thema’s. Dat leverde niet alleen veel enthousiaste gesprekstof op maar ook een vrij evenredige verdeling van de stickers over de thema’s. Oftewel: Er is veel belangrijk! Daarnaast werd de deelnemers gevraagd aan welke kennis ze behoefte hebben om tot een advies te kunnen komen. Voor de volgende bijeenkomst van het burgerberaad worden verschillende experts uitgenodigd om bij die kennis te leveren. Ook neemt het burgerberaad de resultaten van de vragenlijst mee, die afgelopen maanden door ruim 6.400 Drenten is ingevuld. Daarin gaven de inwoners hun woon- en omgevingsbehoeften aan.  
Onderzoek naar Burgerberaad Drenthe
De provincie wil graag weten wat de effecten zijn van dit burgerberaad in de provincie Drenthe.

Hiervoor werkt zij samen met onderzoekers van de Universiteit Twente, Tilburg University en Rijksuniversiteit Groningen. Het doel van het onderzoek is onder meer om inzicht te krijgen in hoe deelnemers aan democratische vernieuwingen, zoals dit burgerberaad, hun deelname beleven en welke impact dit heeft. De deelnemers vullen hier elke bijeenkomst een vragenlijst voor in. Tijdens de laatste bijeenkomst vindt er een terugkoppeling naar hen plaats. In het najaar worden in een evaluatievan het burgerberaad de resultaten meegenomen.
Wilt u een kijkje achter de schermen? Bekijk de video van de eerste bijeenkomst!