search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Workshops Vrouwen in de Drentse politiek

Hoe werf je als politieke partij geschikte kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de provinciale verkiezingen in 2019? En wat is er nodig om zelf politiek actief te worden? Deze en andere vragen stonden op dinsdag 23 mei centraal tijdens twee workshops, georganiseerd door de provincie Drenthe en ProDemos.

Op dit moment is 34% van de Statenleden en 29% van de gemeenteraadsleden vrouw. Niet alleen uit het oogpunt van representativiteit zijn meer vrouwen van belang. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen anders dan mannen politiek bedrijven, met oog voor andere thema's.

Onder de noemer 'Meer Vrouwen in de gemeenteraad' kregen politieke partijen in Drenthe tips en tricks over de techniek van werving voor de kandidatenlijsten in het algemeen en werving van vrouwen in het bijzonder. De twee sleutelwoorden: netwerken en diversiteit. Netwerken om actieve vrouwen met lef op te zoeken en aan te spreken. Diversiteit als uitgangspunt voor de kandidatenlijst, maar ook voor de selectiecommissies.

In de workshop 'Kieskeurig: Raden en Staten, hoe werkt het?' werden deelnemers meegenomen in de wereld van de gemeentelijke en provinciale politiek. Welke taken en verantwoordelijkheden heeft de gemeente en welke de provincie? Wat komt er kijken bij een Raads- of Statenvergadering? Hoe word je politiek actief? Riëtte Wollerich (CDA Statenlid) en Annigje Udinga (VVD Raadslid Meppel) deelden hun eigen ervaringen. Wat je nodig hebt? Nieuwsgierigheid, kansen zien en de behoefte om iets bij te dragen aan de samenleving.  Het levert je een betekenisvolle functie op, die prima te combineren is met gezin en baan.

Vier je mee?

De workshops zijn onderdeel van een reeks activiteiten die de provincie Drenthe in 2017, 2018 en 2019 voor een breed publiek organiseert. In 2017 is het 100 jaar geleden dat vrouwen zich volgens de Grondwet voor het eerst verkiesbaar mochten stellen. Twee jaar later kregen zij ook actief stemrecht. Alle reden voor een feestje, en tegelijkertijd dé aanleiding om aandacht te vragen voor dit thema, want tot op heden zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de diverse politieke gremia. Interesse? Kijk dan op www.drenthe.nl/vrouwenkiezen.

Vrouwen kiezen

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen