search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Voorbereiding landelijke MEP in Assen

Er volgen spannende dagen voor deze jongeren! Op donderdag 29 september vindt de landelijke finale van het Model European Parliament (MEP) plaats in Den Haag.

Om hier zo goed mogelijk te presteren, vinden de dagen vóór deze finale de voorbereidingen plaats op 5 verschillende locaties in het land. Onder andere in het provinciehuis in Assen. Henk Nijmeijer, Statenlid voor GroenLinks, heette de jongeren van harte welkom. "Probeer je zo goed mogelijk in te leven in de inwoners van het land dat je vertegenwoordigt. Ookal betekent dit dat je misschien keuzes moet maken waar je zelf niet achter staat. Ik wens jullie heel veel succes!".


MEP opening

Aan de slag met moeilijke vraagstukken

Op maandag 26 en dinsdag 27 september zijn 2 commissies te gast in het provinciehuis: de Commissie Cultuur & Onderwijs en de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Deze laatste commissie gaat aan de slag met het vraagstuk rondom roken en gezondheid. De Commissie Cultuur & Onderwijs zal zich het hoofd breken over de aansluiting tussen hoger onderwijs en arbeidsmarkt. Om de jongeren op weg te helpen in deze discussies krijgen ze hulp van Tweede Kamerleden Erik Ziengs en Paul van Meenen.

MEP voorbereiding 2

 

Simulatie van het Europees parlement

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van 'Europarlementariërs'  maken de jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten.

 

 MEP voorbereiding

Het MEP op 4 niveaus

In Nederland kent het MEP 4 verschillende niveaus: school, provinciaal, nationaal en internationaal. Op school- en provinciaal niveau gaan ruim 2000 scholieren uit de hoogste klassen havo/vwo, afkomstig van meer dan 120 scholen gespreid over heel Nederland, met elkaar in discussie tijdens de schoolconferenties en provinciale conferenties . Tijdens de provinciale conferenties worden delegaties geselecteerd die de provincie tijdens de nationale conferentie  zullen vertegenwoordigen. Aan het einde van dit nationale onderdeel wordt de delegatie bekendgemaakt die de Nederlandse belangen tijdens één van de internationale conferenties zal behartigen.

MEP voorbereiding 3

 

Gerelateerd nieuws

Nieuws 06 juni 2019

Jongeren in debat over Europese kwesties

Op dinsdag 11 juni vindt in het provinciehuis in Assen het Model European Parliament (MEP) plaats. Hierbij debatteerden zo'n 60 middelbare scholieren over actuele Europese kwesties. Lees verder in: Jongeren in debat over Europese kwesties MEER

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen