search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Vincent van Gogh wint Drentse voorronde van Op weg naar het Lagerhuis

Dit jaar gaat BNNVARA voor de twintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland! Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel van beste debatschool van Nederland en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In Drenthe vonden op dinsdag 20 februari de voorrondes plaats. Na een aantal spannende debatrondes ging CS Vincent van Gogh er met de winst vandoor.

OWNHL 2018 - winnaars

Stellingen

De jonge debaters hebben zich vol overgave gebogen over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de landelijke wietteelt proef, het inleveren van privacy en de vraag of jongeren een verkeerd beeld van seksualiteit hebben. In Drenthe specifiek is er gediscussieerd over de volgende stellingen: Culturele ontwikkeling is voor Drenthe belangrijker dan economische groei. Het is logisch dat de Drent de gelukkigste Nederlander is!  Alle onderwerpen zijn hier te vinden. Names het Drents parlement zat Ton Serlie in de jury.

Deelnemers

Deelnemers waren leerlingen van de volgende scholen:

  • Carmelcollege, Emmen
  • Esdal College, Emmen
  • Roelof van Echten College, Hoogeveen
  • CS Vincent van Gogh, Assen

Opzet competitie

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

OWNHL 2018

Het ontstaan van Op weg naar Het Lagerhuis

 De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis' dat vorig jaar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog te zien was in een speciale reeks bij DWDD. De jongereneditie 'Op weg naar Het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug bij BNNVARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Drenthe, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren te leren debatteren, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

 

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen