search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

'Van High Tech naar High Culture.....'

....aldus een van de 18 deelnemers na afloop van de twee werkbezoeken van de Statencommissie Financiën, Cultuur Bestuur en Economie op woensdag 7 september.

Koplopers in composieten

In de ochtend is een bezoek gebracht aan Fokker in Hoogeveen. Onder de noemer 'World Class Composites Solutions' (WCCS) wil Fokker met samenwerkingspartners in Noord-Nederland een impuls geven aan regionale innovatie. De rode draad hierbij zijn de toepassingsmogelijkheden van (thermoplastische) composieten. In de vliegtuigindustrie – voor o.a. JSF, Airbus, Ariana (raket), - maar ook in de infrastructuur – voor o.a. wegen en bruggen.

Niet alleen is samenwerking met bedrijven uit Noord-Nederland van belang, maar ook de samenwerking met Stenden Hogeschool. Tijdens de rondleiding in het bedrijf werd zichtbaar hoe composieten er uit zien, voelen en ruiken en hoe ze worden gevormd, gelast en toegepast.

Een indrukwekkend, informatief en goed werkbezoek, zo formuleerde een deelnemend Statenlid het bezoek.

Fokker groepsfoto

Cultuur in de natuur

Woensdagmiddag heeft een smaldeel van de Statencommissie zich al wandelend en fietsend begeven op het pad van IntoNature.

IntoNature is een kunstroute langs kunstinstellingen met bijzondere locaties, waar nationale en internationale kunstenaars zich hebben laten inspireren door de plek, de historie en toekomst van de plek waar ze zich bevinden. Door het ervaren van de kunst ontdekten de commissieleden hoe de mens zich verhoudt tot zijn natuurlijke omgeving.

De commissie startte het middagprogramma bij de voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS), waar de 'bruine Conibeer' van 12 meter hoog het beginpunt is van de route. Een route die via de RLS, met diverse kunstwerken waaronder de liggende man, naar de Buitenplaats loopt waar van stuifmeel maar ook van lavendel bijzondere kunstwerken zijn tentoongesteld.

IntoNature beer
"De Conibeer"

Naast alle andere interessante kunstwerken zoals 'the lodge of breathless birds' was het klapstuk van de middag toch wel 'Hotel Stairway to Heaven' van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu op het landgoed Vennebroek. Je kunt hier daadwerkelijk overnachten, waarbij de badkamer is gelegen op 6 meter hoogte in en rondom een boom met uitzicht op het Friesche Veen. Een (bijna) goddelijke plek; "gelukkig" voor de commissieleden was het hotel volgeboekt; blijven was geen optie, helaas.

Into Nature Stairway to heaven
"Hotel Stairway to Heaven"

Onder het genot van, is samen met de enthousiaste rondleiders Pim Trooster (curator) en de directeur van Kunst en Cultuur & Natuur, Annemarie Resink nagepraat waarbij de conclusie was dat deze kunstroute, mogelijk in een ander deel van Drenthe, absoluut voor herhaling vatbaar is.

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen