search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Statenlid in Beeld - Renate Zuiker (Partij voor de Dieren)

Sinds woensdag 24 maart 2021 is Renate Zuiker Statenlid voor de fractie van de Partij voor de Dieren. Wie is Renate en waar zet zij zich de komende jaren voor in? In 'Statenlid in Beeld' stelt Renate zich voor.

Statenlid in beeld - Renate Zuiker

Waarom zit je in de politiek en wat wil je de komende jaren bereiken?

Het is tijd voor een andere omgang met de natuur en met dieren, waarmee we veel meer gemeen hebben dan we willen weten. Ik wil een ander geluid in het Drents parlement laten horen. Er zijn zoveel vastgeroeste overtuigingen die we wel eens tegen het licht mogen houden. Bijvoorbeeld over economische groei. We zullen naar een economie toe moeten binnen de grenzen van de natuur. Met een leefbaar inkomen voor iedereen. De aarde kan niet oneindig groeien, net als ons lichaam dat niet kan. De mens past meer bescheidenheid als we willen overleven.
Uitbuiting van kwetsbare dieren, natuur en mensen is geen teken van beschaving, maar iets om je als samenleving voor te schamen. Zolang we een systeem in stand houden van uitbuiting, is er werk te doen.

Waarom sta je op de foto met een snijbiet?

Ik heb sinds kort moestuinbakken; snijbiet is een van de eerste groentes die ik heb gekweekt. Het zijn verrassend kleurrijke planten met gele, rode, paarse of roze stelen. Erg fotogeniek vond ik.

Over Renate Zuiker

Ik was me al vrij jong bewust van maatschappelijke kwesties. Op mijn 35ste werd ik pas echt politiek actief. Maar achteraf bezien was ik eigenlijk altijd al met politiek bezig. Lid van Amnesty, Aidsfonds, Dierproefvrij, dat soort organisaties. Tijdens mijn studie biologie koos ik voor maatschappelijke, ethische of filosofische onderwerpen, waardoor ik uiteindelijk met een zogenaamd vrij doctoraal biologie ben afgestudeerd. Daarna ben ik sociologie gaan studeren. Mijn afstudeerscriptie ging over verborgen beleidsveronderstellingen en argumentatietheorie. Dus terugkijkend is het eigenlijk wel logisch dat ik in de politiek terecht ben gekomen.
Ik heb een brede interesse en leer graag over van alles en nog wat. Het leuke van het werk als Statenlid is dat je veel moet lezen. Ook schrijven, argumenteren en je mening geven, liggen mij wel. Ik ben nogal kritisch en tegendraads, maar ik probeer wel redelijk te zijn.
Als ik niet lees of schrijf, ben ik aan het wandelen met mijn hond, aan het koken of bakken, of bezig met tuinieren of haken.

Gerelateerd nieuws

Nieuws 06 december 2020

Statenlid in Beeld - Nico Uppelschoten (PVV)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Nico Uppelschoten van de PVV stelt zich voor. Lees verder in: Statenlid in Beeld - Nico Uppelschoten (PVV) MEER

Nieuws 13 december 2020

Statenlid in Beeld - JW Drukker (JA21)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? StatenlidnJW Drukker van JA21 stelt zich voor. Lees verder in: Statenlid in Beeld - JW Drukker (JA21) MEER

Nieuws 01 november 2020

Statenlid in Beeld - Bart van Dekken (CDA)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Bart van Dekken van het CDA stelt zich voor. Lees verder in: Statenlid in Beeld - Bart van Dekken (CDA) MEER

Nieuws 22 november 2020

Statenlid in Beeld - Wim Moinat (SP)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Wim Moinat van de SP stelt zich voor. Lees verder in: Statenlid in Beeld - Wim Moinat (SP) MEER

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen