Statenlid in Beeld - Peter Zwiers (PvdA)

Gepubliceerd op: 29 mei 2020 16:05

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Peter Zwiers van de PvdA stelt zich voor.

Statenlid in Beeld - Peter Zwiers 

Waarom zit je in de politiek?

Ik ben vanuit het jeugdwerk begonnen en wilde de stem van de jongeren laten horen. Ondertussen moet ik beseffen dat het jonge er wel af is. Na de geboorte van onze dochter ben ik meer en meer bezig met hoe wij onze aarde misbruiken. We moeten zuinig zijn op wat we hebben en zorgen dat ook onze (klein)kinderen en volgende generaties het goed hebben.

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

In de 14 jaar politiek was dit wel de meest bijzondere periode. De coronacrisis heeft alles overhoop gegooid. Het digitale vergaderen vind ik helemaal niets, maar ik besef ook dat ik niet mag klagen. We zitten veilig in eigen huis te vergaderen. De mensen die te maken hebben met ziekte, de mensen in de vitale beroepen en de mensen die met grote (financiële) onzekerheid te maken hebben verdienen de aandacht.

Waar ga je je de komende jaren hard voor maken? 

Duurzame energie is mijn ding. Ik wil dat iedere Drent profiteert van de energietransitie, ook de mensen met een kleine portemonnee. De opbrengsten moeten lokaal terecht komen, het liefst in coöperatief verband. En natuurlijk wil ik graag een vervolg op Drenthe Sport Duurzaam, waar ondertussen vele sportverenigingen in Drenthe van hebben geprofiteerd. Dat geeft mij weer energie.

Waarom hardlopen?

Ik ben een sporter: hardlopen en voetbal. Sporten is belangrijk voor een gezonde leefstijl, een leefbare samenleving. Het is zo belangrijk voor jong en oud om te bewegen in hun eigen dorp of wijk. Ik ben zowel duursporter (hardlopen) als een sprinter (voetbal). Dat is ook in de politiek nodig. Soms kort vol energie bezig met een onderwerp en vaak langdurig, zoals het probleem met de zonnepanelen bij vv Nieuw Buinen. 

Over Peter Zwiers 

Ik ben geboren (1982) en getogen in 2e Exloërmond. Getrouwd met Alexandra en samen een prachtige dochter Zyra (2018). In het dagelijks leven ben ik projectleider Sterk Techniekonderwijs bij Scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal. Daar werk ik in nauwe samenwerking met Beroepsonderwijs en het lokale bedrijfsleven aan de versterking van het techniekonderwijs in de regio.