Statenlid in Beeld - Ewoud Bos (GroenLinks)

Gepubliceerd op: 01 november 2019 16:11

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Ewoud Bos van GroenLinks stelt zich voor.

Statenlid in Beeld - Ewoud Bosch (GroenLinks)
 

Waarom zit je in de politiek?

Ik heb mij altijd geïnteresseerd voor het openbaar bestuur. Mensen vertellen mij vaak dat ik mij niet druk moet maken om de dingen waar ik geen invloed op heb. Mijn reactie is dan altijd dat ik dan zal zorgen dat ik die invloed wél krijg. De laatste jaren ben ik steeds meer bewust geworden van de staat van onze aarde en ik begon de noodzaak in te zien van een verandering in het beleid. Ik ben dus de politiek in gegaan om invloed te krijgen op het beleid.

Hoe kijk je terug op de afgelopen maanden?

Ik merk dat dit best een bijzondere positie is. Wanneer ik een organisatie of instelling benader vanuit mijn functie als Statenlid, dan gaan er deuren open en is men meer dan bereid om in gesprek te gaan. Dit helpt mij enorm om een goed beeld te krijgen over bepaalde thema's. Het spreken in commissie- en Statenvergaderingen was in het begin wat spannend, maar ik weet inmiddels mijn draai en stijl te vinden.

Waar ga je je de komende jaren hard voor maken?

Mijn grootste portefeuilles zijn Energietransitie (klimaat) en Mobiliteit. De wereld staat aan de vooravond van een energierevolutie en ik zal er op blijven hameren dat dit met de gepaste spoed vorm gaat krijgen. Ik stel mij zo voor dat er over 4 jaar ook een besluit ligt over de komst van de Lelylijn en dat ook kleinere dorpen in Drenthe een treinstation krijgen, die als hub's goed bereikbaar zijn vanuit het platteland.

Waarom je politielegitimatie?

Mijn politielegitimatie heb ik ALTIJD bij mij. Naast Statenlid ben ik namelijk politieagent. Ik draag het pasje altijd bij mij omdat ik ook buiten mijn werktijden in situaties terecht kan komen waarbij ik duidelijk moet kunnen maken dat ik van de politie ben. Meestal begint dat echter als praatje van burger naar burger en hoeft mijn pasje er niet aan te pas te komen. Kijk dus niet raar op wanneer ik iemand aanspreek op zijn of haar gedrag. Dat mag van eenieder verwacht worden en al helemaal van mij.

Over Ewoud Bos

Ewoud is 32 jaar oud en getrouwd met Lotte. Hij heeft drie kinderen van 8, 5 en 2 jaar oud en woont onder 1 dak met zijn schoonouders. In zijn vrije tijd doet Ewoud het liefst leuke dingen met zijn gezin. Volgend jaar is hij alweer 25 jaar lid van Scouting Nederland. Zijn kinderen naar de Vrije school brengen is een van zijn favoriete bezigheden en daarna is hij vaak te vinden in Herberg 't Plein in Meppel voor een bak koffie en leuke gesprekken. De tijd die dan overblijft, besteedt Ewoud aan hardlopen en soms kan hij nog afspreken met vrienden voor een gezellig avondje bijpraten.