search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/d66_header_4_225361

‘100 jaar Vrouwen Kiezen’ in Drenthe

In 2017 is het 100 jaar geleden dat vrouwen zich volgens de Grondwet voor het eerst verkiesbaar mochten stellen als politica. In 2019 kregen vrouwen ook actief kiesrecht (stemrecht). Alle reden voor een feestje, maar ook aanleiding om stil te staan bij een goede afspiegeling van de Drentse samenleving in de politiek. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, start de provincie Drenthe met '100 jaar Vrouwen Kiezen'.

Uit het rapport 'Vrouwen in de Politiek' blijkt dat Drenthe wat betreft het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden (29%) en leden van het Drents parlement (34%) in de 'middenmoot' zit ten opzichte van andere provincies. Het percentage vrouwelijke burgemeesters, wethouders en gedeputeerden ligt in Drenthe eveneens laag. De combinatie van raads-/statenwerk, betaald werk en zorgtaken blijkt de belangrijkste belemmering voor vrouwen om politiek actief te worden.

In 2017, 2018 en 2019 organiseert de provincie Drenthe activiteiten om 100 jaar  vrouwenkiesrecht te vieren, maar ook om meer vrouwen te interesseren voor de politiek. Dat start vandaag bij de viering van Vrouwendag in het Atlas Theater in Emmen, met een rondetafelgesprek over 'Vrouwen in de politiek.' Op 11 maart is er tijdens het Internationaal Filmfestival in Assen een panelgesprek met vrouwelijke politici over 'Vrouwen in de politiek; 100 jaar vrouwenkiesrecht,' onder leiding van Wouke van Scherrenburg.

Statenlid Roelie Goettsch vormt samen met Jurr van Dalen, Liesbeth Staal, Henk Nijmeijer en Louise Smits de werkgroep Vrouwen Kiezen: "Meer vrouwen in de politiek. Een onderwerp waarvoor ik me al lange tijd inzet. Alle stemmen moeten gehoord worden in het politieke debat en bij het maken van belangrijke keuzes. Niet voor niets hebben vrouwen 100 jaar geleden zo gestreden voor actief en passief kiesrecht. Door evenementen, workshops en onderzoek vragen wij hier aandacht voor."

Meer informatie over het project '100 jaar Vrouwen Kiezen' staat op www.drenthe.nl/vrouwenkiezen.

Vrouwen kiezen

gerelateerde documenten

Betrokken statenleden

Goettsch
Mevr. R.S. Goettsch Statenlid MEER INFO
Smits
Mevr. L.A. Smits Statenlid MEER INFO
Staal
Mevr. E.A. Staal Commissielid (niet zijnde statenlid) MEER INFO
Dalen
Dhr. J.A. van Dalen Statenlid MEER INFO
Nijmeijer
Dhr. H.R. Nijmeijer Statenlid MEER INFO

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen